Iedereen kan astronaut worden. Ben je een jongen of een meisje? Draag je een bril of een beugel? Tegenwoordig maakt dat niks meer uit! Belangrijk is juist je eigen motivatie. Geduld hebben, met tegenslagen kunnen omgaan, niet opgeven en altijd je best blijven doen.
Middels een echte checklist leer je in dit boek wat je allemaal nodig hebt om astronaut te worden. Er wordt uitgelegd hoe je kunt solliciteren bij de ESA. Je moet daarvoor bijvoorbeeld in het Engels een motivatiebrief schrijven. Daarna volgt een psychologisch onderzoek. Het is belangrijk dat je goed met je emoties om kunt gaan. Als je het bijvoorbeeld leuk vindt om andere kinderen te pesten, zal je later geen goede astronaut kunnen worden. En als je met drie personen in de raket in een kleine ruimte bent, kun je niet ineens heel boos worden. Ook een medische keuring volgt. Je moet naar de dokter om te kijken of je gezond bent en een goede conditie hebt.
En als je jezelf dan uiteindelijk ESA-astronaut mag noemen, krijg je je eigen kantoor. Voor je ooit daadwerkelijk de ruimte ingaat, moet je allerlei lessen en trainingen volgen. Dit beroep gaat niet alleen om spanning en avontuur. Ruimtevaart is heel belangrijk voor de wetenschap. We leren er een hoop van voor het milieu, het klimaat en de techniek. Tijdens je training ga je ook in een soort zweefmolen, dat heet een centrifuge. Dat moet om de paar maanden. Als je van de kermis houdt, vind je dit vast ook erg leuk.
Het ruimtestation is eigenlijk een soort huis in de ruimte. Je kunt er wonen, werken, eten en slapen. Het internationale ruimtestation ISS is zelfs soms vanaf de aarde te zien. De baan die het ruimtestation om de aarde maakt, schuift langzaam een beetje op. Aan boord spreek je geen Nederlands. Je collega-astronauten komen uit allerlei verschillende landen. Daarom praat je in het Engels. Maar ook Rusland is een belangrijk land in de ruimtevaart, dus moet je tijdens je opleiding ook Russisch leren.
De ruimte is zo’n 100 km van de aarde af. Het is daar helemaal donker. Je moet daar een speciaal pak dragen en een ruimtehelm op. Er is daar namelijk geen lucht, dus je kunt er niet ademhalen. Je ruimtepak zorgt ervoor dat je, buiten de capsule, toch in leven blijft. En is de dag eindelijk daar dat je echt de ruimte in gaat, dan ben je voor de wekker al wakker van de spanning. Iedereen zwaait je uit. Alles wordt aangesloten. Er wordt afgeteld van tien naar één en Lift-off!
Dit leuke boek is bedoeld voor alle kinderen die dromen van reizen door de ruimte of daar gewoon meer van willen weten. Het boek staat vol feitjes. Op een aantal pagina’s staan weetjes in de vorm van wist-je-datjes. Vooral leuk zijn de prachtige tekeningen en de ervaringen van André Kuipers die hij er los bij heeft geschreven. Heel duidelijk uitgelegd voor kinderen en ook voor volwassenen een lust om te lezen.
Passend bij het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil.
André Kuipers is astronaut en arts. Als 12-jarige raakte hij in de ban van de ruimte-avonturen van Perry Rhodan. Sindsdien droomde hij ervan ooit zelf naar de ruimte te reizen en zette hij alles op alles om die droom waar te maken. André woonde en werkte in totaal 204 dagen in de ruimte. Sinds zijn terugkeer inspireert hij jong en oud met zijn belevenissen als astronaut.
Winactie Hoe word ik astronaut?
Speciaal voor lezers van PrimaOnderwijs mogen wij 2 boeken van Hoe word ik astronaut? weggeven! Wil je kans maken? Vul onderstaand formulier in, op maandag 1 november brengen we de winnaars per mail op de hoogte.