Elk vogeltje zien vliegen, maar elke dag een gymschoen of boek zoeken. Geen idee hebben bij welke vraag jullie zijn, maar verrassende ideeën hebben bij een nieuw project. Met moeite vier opgaven willen maken, maar ineens een verhaal schrijven van zes kantjes.
Dit kind lijkt soms een buitenstaander, ligt niet altijd lekker in de groep... maar blijkt ineens precies te weten wat er speelt in een ander (leerlingen én de juf of meester). Vaak heel stil - maar in staat ingewikkelde inzichten pijnlijk direct te verwoorden.
Wat ís er met dat kind?
Suzanne Buis was zo'n kind - en ze is nu zo'n volwassene, want het gaat niet over! Hoeveel 'hulp' er ook geweest is: ze blijft droomdenken, zoals ze het noemt. Nu schrijft ze voor deze creatieve, snelle denkers en hun omgeving.
Haar boodschap: er hóeft niet aan deze kinderen gesleuteld te worden. Wat wel nodig is om ze bij de les te houden, om ontspannen te kunnen ontplooien. Daarover schrijft Suzanne inspiratieboeken en geeft ze studiedagen en presentaties.
Inzicht in denken, voelen en verwerken, daarmee kun je veel makkelijker omgaan met dat 'anders zijn' - zowel de droomdenkers zelf als opvoeders en leerkrachten.
Binnenwereld
In De droomdenker (7+) volgen we de binnenwereld van Wouter. Het rijk-geïllustreerde, hartverwarmende verhaal maakt duidelijk waarom hij niet weet wat de juf hem vraagt - en ook waarom de juf niet kan inschatten wat er in Wouter omgaat. Het is alsof hij een bioscoop is waarin vele films draaien en activiteiten zijn. Maar als je aan de buitenkant niet laat zien wat er binnen gebeurt, dan lopen de meeste mensen dat gebouw voorbij!
Blij met de herkenning
Dit sympathieke lees- en werkboek geeft vervolgens beknopte informatie over begrippen als beelddenken, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Je hoeft het niet te zíjn om van dit boek te genieten, want het is juist ook informatief en interessant voor wie dit niet heeft. En wie zich wel in dit boek herkent, zal er erg blij mee zijn.
Zo krijgt Suzanne geregeld mailtjes van dankbare ouders, over hun kinderen die alle vragen hebben beantwoord en de quizjes hebben gemaakt in het boek. Ze nemen het zelfs mee naar de tandarts en pianoles: 'Kijk, zó zit ik in elkaar!'
Stil verdriet voorkomen
Suzanne: 'Dat is precies waarom ik De droomdenker gemaakt heb. De herkenning (over en weer) helpt voorkomen dat kinderen zich te anders, dom en zelfs 'niet goed genoeg' voelen. Dat stille verdriet is zo slopend voor een kind, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Ik coach kinderen met depressies en ook volwassenen die hier nog dagelijks last van hebben. Wat ik het meest hoor over De droomdenker, is 'was dit boek er vroeger voor mij maar geweest'.'
Ruimte, vaardigheden en zelfvertrouwen
Suzanne gelooft dat juist deze creatieve geesten de grote verschillen gaan maken in de maatschappij. Daarvoor moeten ze wel de ruimte krijgen en voldoende vaardigheden en zelfvertrouwen ontwikkelen. Gehoord, gezien en begrepen worden maakt daarbij een wereld van verschil.
Het boek is inmiddels een bestseller, ook in het Duits en Engels verkrijgbaar. Suzanne: 'De droomdenker kan zo nog veel meer droomdenkers en hun omgeving helpen met ontspannen en gelukkig uitgroeien tot Grote Droomdenkers!
Bestel direct bij de auteur via www.SuzanneBuis.nl
Wil je boeken bestellen voor jouw school? Of heb je interesse in een studiedag of (online of live) presentatie?
Mail: en lees meer op www.suzannebuis.nl
Winactie
Speciaal voor lezers van PrimaOnderwijs mogen wij 3 exemplaren weggeven van De Droomdenker! Stuur een mail naar en laat ons weten waarom je graag het boek zou willen winnen. Op dinsdag 1 juni brengen we de winnaars per mail op de hoogte.