Als Zeeuw ben je trots op je provincie en op het Zeeuwse erfgoed. Denk aan ringrijden, de Zeeuwse bolus, de Zeeuwse knop, het strand en de zee. Al vijftien jaar ben ik werkzaam als beeldende vorming docente in het Zeeuwse VMBO. Daar werk ik met de Zeeuwse jeugd die net als de rest van de Nederlandse jeugd bezig is met hun telefoon, computerspelletjes en uitgaan. Niets mis mee, alleen, ik vind het zo jammer dat het bezig zijn met het Zeeuwse erfgoed niet op dat lijstje staat. Of zelfs niet eens heel bekend is bij de jeugd.
Leraar Ontwikkel Fonds
Daarom besloot ik een project te gaan schrijven om in aanmerking te komen voor een Leraar Ontwikkel Fonds-subsidie (het LOF). In mijn plan stond beschreven dat ik graag wil dat de Zeeuwse jeugd meer in aanraking komt met de Zeeuwse ouderen en dat ze gaan samenwerken op handwerk gebied. Zodat het Zeeuws handwerk erfgoed blijft bestaan en bekend blijft onder de jeugd. Uiteraard begin ik kleinschalig, binnen mijn eigen school.
Vroeger...
En ja, de subsidie werd gehonoreerd! Ik kon aan de slag. Afgelopen schooljaar werkte ik aan een drietal projecten. Een van de projecten was de samenwerking met een verzorgingshuis bij ons in de stad. Daar klopte ik met mijn project en leerlingen aan en startte een samenwerking met mevrouw Bakker, de kartrekster van de handwerkgroep aldaar. De handwerkgroep bestond uit 12 dames waarvan de oudste 90 jaar was. Samen bedachten we een plan op het gebeid van Zeeuws handwerk. We gingen een kraam vullen met Zeeuwse handgemaakte producten. Jong en oud werkten samen. Jong bakte cakes ter traktatie tijdens het handwerkuurtje. Er volgde gesprekken tussen over hoe het vroeger was in Zeeland en er werden mooie producten gemaakt. De werkstukjes kwamen in de kraam in de hal van het verzorgingshuis.
Officiële opening
De kraam wilden we officieel laten openen. Want zo’n mooie samenwerking, daar moest bekendheid aan worden gegeven. We nodigden de wethouders van Jeugd & Onderwijs en Sociale zaken van onze gemeente uit, de directeur van het verzorgingshuis, de directeur van mijn VMBO, de regionale krant, regionale televisie, de leerlingen en hun ouders en geïnteresseerden uit het verzorgingshuis. Op de dag van de opening was iedereen er. We waren blij verrast. De dames van de handwerkgroep en de leerlingen stonden samen te glunderen van trots. De Zeeuwse werkjes zijn verkocht en het geld in naar het Nationale Ouderenfonds overgemaakt.
Een prachtige samenwerking tussen jong en oud. En de hoop is er dat deze leerlingen het Zeeuwse handwerk in hun hart hebben gesloten