Het idee is om op maandag 27 april om klokslag 10.00 uur samen het Wilhelmus ten gehore te brengen. Maar kennen leerlingen het lied eigenlijk wel (en ken jij het?), waar komt het vandaan en nog meer feitjes over ons volkslied.
Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.
Tot hier kennen de meeste mensen het volkslied wel. En daar kom je dan ook vaak wel goed mee weg, tijdens sportwedstrijden of uitreikingen. En waarschijnlijk ook tijdens de aankomende Koningsdag. Toch bestaat het volledige volkslied uit maar liefst 15 coupletten.
Geschiedenis
Lang is beweerd dat de tekst van het Wilhelmus werd geschreven door Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, een belangrijke raadgever van Willem van Oranje. Concreet bewijs hiervoor ontbreekt echter. Wel duidelijk is dat de liedtekst werd geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (ca. 1570) toen de Lage Landen in opstand kwamen tegen de repressiepolitiek van de Spaanse koning Filips II.
In 2016 kwam het Meertens Insituut met een nieuwe mogelijke auteur: de zestiende-eeuwse dichter Petrus Datheen. Onderzoek met zogenaamde ‘computationele technieken’ toonde aan dat de schrijfstijl van het Wilhelmus sterke overeenkomsten vertoont met diens andere werk. Ultiem bewijs voor zijn auteurschap is er echter ook niet.
Pas in 1932 werd het Wilhelmus ons nationale volkslied. Het verving Wien Neêrlands bloed.
Wist je verder…
- Dat je met de beginletters van de coupletten de naam Willem van Nassov kan vormen (V's werden vroeger ook vaak gebruikt als U's).
- Dat het Wilhelmus door het Guinness Book of Records wordt beschouwd als het oudste volkslied ter wereld.
- En dat je tijdens het Wilhelmus hoort te kijken naar de wapperende vlag? Is die er niet, dan kijk je naar waar de muziek vandaan komt.
Wil jij het Wilhelmus bespreken met jouw klas. Dit zijn een aantal handige video’s.
7 vragen rondom het Wilhelmus waar niemand een antwoord op weet (vo)
Schooltv ontleedt het Volkslied (po)
Let op: in deze video hebben ze het nog over Koninginnedag op 30 april.