Het moet makkelijker worden om les te gaan geven. Vanaf studiejaar 2017/2018 kunnen ervaren mensen uit het bedrijfsleven een versnelde lerarenopleiding doen. Deze maatregel moet leiden tot het terugdringen van het lerarentekort.
Werkervaring
De lerarenopleidingen kijken nu te weinig naar opgedane werk- en doceerervaring. Alleen met diploma's die precies aansluiten bij een schoolvak, kan men vrij snel een lerarenbevoegdheid halen. 'Maar ja, er zijn honderden masteropleidingen. Die sluiten lang niet allemaal aan op de middelbare schoolvakken', aldus onderwijsadviseur Pieter Hettema.
Drempel
De consequentie is dat mensen met veel kennis en een enorme berg aan ervaring in het bedrijfsleven tóch een bachelor moeten halen en ook nog een lerarenopleiding moeten volgen om voor de klas te mogen staan. Die drempel is veel te hoog, constateert de VO-raad.
Flexibeler
Na de zomer van 2017 kunnen mensen die een vreemde taal of economie willen geven, waarschijnlijk een nieuwe route aan de universitaire lerarenopleidingen doorlopen. Voor andere vakken werken de universiteiten nog aan speciale studieprogramma's. Ook het hbo is bezig opleidingen te flexibiler te maken. Tijdens een intake bepalen opleiders wat een nieuwe student al kan en wat die nog moet leren.
Flexibeler
De wil om les te geven blijkt bij veel meer mensen aanwezig dan die nu voor de klas staan. Uit onderzoek van de Hybride Docent blijkt dat een op de vijf hoogopgeleide Nederlanders best een paar dagen voor de klas wil staan. Juist die docenten hopen de lerarenopleidingen met een flexibeler studie over de streep te trekken.
Bron: AD