Steeds meer docenten en leerkrachten geven aan dat werkdruk de belangrijkste reden is voor het laatste verzuim. Procentueel gezien is dit de grootste groep. Dit laat CBS weten op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. Herken jij dit?
In totaal noemden bijna 520 duizend werknemers (6,7 procent) van 15 tot 75 jaar in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste werkverzuim. Vergeleken met andere werknemers, verzuimden de mensen die last hadden van de werkdruk twee keer zo lang. Zij waren gemiddeld 38 dagen niet inzetbaar. De groep die niet uitvalt door werkdruk is gemiddeld 17 werkdagen afwezig.
Pedagogisch beroep en verzuim
Van de werknemers met een pedagogisch beroep gaf 10,9 procent aan dat werkdruk de belangrijkste reden was voor het laatste verzuim in 2021. Docenten in het wetenschappelijk onderwijs, het hoger onderwijs en op middelbare scholen heeft hier het meest last van.
Verzuim door werkdruk werd ook relatief vaak genoemd door werknemers met een ICT-beroep, een creatief- en taalkundig beroep, of een zorg- en welzijnsberoep. Bij werknemers in agrarische beroepen, in beroepen in transport en logistiek, en in dienstverlenende beroepen, kwam verzuim door werkdruk veel minder vaak voor.
Is het jou ook overkomen dat je uitviel door werkdruk?
Reacties