Geen Frans, Duits of Spaans op je examenlijst, maar Chinees en Engels. In Nederland zijn er steeds meer basis- en middelbare scholen waar je het vak Chinees kunt kiezen. Leerzuchtige basisschoolleerlingen leren in acht weken tellen in het Chinees. In het voortgezet onderwijs leren ongeveer 3300 leerlingen alles over de Chinese taal en cultuur. China leren kennen en de taal spreken is niet alleen in China maar ook in Nederland een pluspunt.
Edie Corver is docent Chinees op het Haarlemmermeer Lyceum en op basisschool de Brandaris en het Klavertje Vier in Hoofddorp. ‘Ik geef Chinese les in de onderbouw van de havo en het vwo. Op de middelbare school is het bij ons een verplicht vak voor de vwo-leerlingen in de onderbouw en havo-vwo brugklassen. Leerlingen die voor het Haarlemmermeer Lyceum kiezen weten dat ze Chinees krijgen. Het is een moeilijke taal en om de lessen levendig te houden geef ik ook veel uitleg over de Chinese cultuur en maken leerlingen cultuuropdrachten. Ik probeer het voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De taal leren is namelijk best moeilijk. Het vergt doorzettingsvermogen. De grammatica is niet zo moeilijk in het begin maar het leren van de Chinese karakters wel. Voor een groep leerlingen is het weer makkelijker als het leren van een andere taal. Dyslecten kunnen vaak goed Chinees leren, want het leren van de karakter is heel anders dan letters.’
Heel enthousiast
In Nederland wordt er op een paar basisscholen Chinees gegeven. Vaak zijn het plusklassen waarin extra aanbod is of zijn het lessen die buiten schooltijd worden gegeven. Edie Corver geeft les op zowel basis- als middelbaar niveau. Ze weet als geen ander hoe verschillend de lessen zijn. ‘Als docent is het interessant om op verschillende niveaus les te geven. Op de basisschool is de focus korter en je merkt dat leerlingen iets minder snel verbanden kunnen leggen. Ik vul de lessen ook anders in. In die acht weken leer ik ze tellen en kunnen ze zich voorstellen in het Chinees. Ook vertel ik dingen over de cultuur en leer ik ze eten met stokjes. We oefenen met kalligraferen. De leerlingen reageren vaak heel enthousiast en daar kan ik van genieten.’
Het vak wordt pas sinds 2005 in Nederland gegeven en is nog in ontwikkeling. Sinds 2018 is Chinees een officieel examenvak op het vwo. Het Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs) heeft een Chinees netwerk voor scholen opgericht. Dit netwerk helpt scholen om de kwaliteit van het vak te waarborgen. Jessica Paardekooper is coördinator van het Chinese netwerk bij het Nuffic. Daarnaast is ze docent Chinees. ‘Om het vak professioneler te maken, is er een website gemaakt voor alle docenten waarop leermateriaal staat voor bijvoorbeeld het onderdeel jongerencultuur, zaken doen, sport, geneeskunde en toerisme. De site maakt het voor docenten makkelijker om onderwerpen te bespreken en opdrachten daaraan te koppelen, zodat het niveau van de cultuurlessen op niveau blijft’, aldus Jessica Paardekooper.
Vak in ontwikkeling
‘Een ander onderwerp waar we ons mee bezighouden is het feit dat je op dit moment alleen nog maar op het vwo in het Chinees examen kunt doen. Vooral scholen waar een gemengde leergang is, willen de mogelijkheid bieden om ook havo-examen te doen. Het ministerie moet nu een beslissing gaan nemen over examens op de havo. Chinees staat in de belangstelling, maar in de landen om ons heen is het in het onderwijs al veel verder ingevoerd. Het gaat ons niet alleen om de havo. We helpen met het netwerk zowel basis- als vo-scholen. Scholen die interesse hebben, kunnen subsidie aanvragen en altijd begeleiding krijgen van het Nuffic. Ook bij het vinden van een Chinese docent helpen wij. Of het nu om een lessenreeks in het basis- en middelbaar onderwijs gaat of een hele leslijn. Zo blijft dit jonge vak in ontwikkeling’, vertelt Jessica Paardekooper.
Over Chinees Cultuurplein
De website van het Chinees Cultuurplein is een site waar scholieren en docenten een schat aan informatie over China kunnen vinden, met toegankelijke teksten, foto’s, opdrachten en heel veel verwijzingen naar filmpjes, artikelen en literatuur. Een groep docenten uit het vo heeft de website ontwikkeld met steun van een LOF-subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De groep docenten richten zich niet alleen op leerlingen en docenten van het vak Chinees, maar vinden dat iedere middelbare scholier bij vakken als Geschiedenis, Economie en Aardrijkskunde ook iets over China moet kunnen leren. De website biedt docenten aantrekkelijk en actueel onderwijsmateriaal.
Reacties