Het UNO speelkwartier is gelanceerd: een speeltoestel dat in co-creatie met kinderen van 7-12 jaar werd ontwikkeld om samenspelen op het schoolplein te bevorderen en eenzaamheid bij kinderen tegen te gaan. Het toestel maakt het kinderen gemakkelijk om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Het eerste toestel is geplaatst bij basisschool Hof ter Weide in Utrecht.
Eenzaamheid bij kinderen
Sociale contacten zijn belangrijk voor de ontwikkeling voor kinderen. Net zoals gezond eten essentieel is voor de fysieke ontwikkeling van het kind, zo zijn sociale contacten onmisbaar voor de psychosociale ontwikkeling. Jan Dirk van der Ploeg, professor doctor Orthopedagogie: ‘Eenzaamheid bij kinderen is een onderbelicht probleem terwijl er aanwijzingen zijn dat ongeveer 1 op de 10 kinderen zich aanhoudend eenzaam voelt. Mensen denken dat kinderen niet eenzaam kunnen zijn en als ze het al zijn, dat het vanzelf weer over gaat. Maar eenzame kinderen worden vaak eenzame volwassenen.’
Door kinderen voor kinderen
Het speeltoestel werd in co-creatie met kinderen in de leeftijd 7-12 jaar ontwikkeld. Samen met de kinderen is aandachtig gekeken naar het vraagstuk ‘samen spelen’. Met al hun verhalen en ervaringen is ontwerper Jos Kluwen namens psCity aan de slag gegaan met het speelse kameraadje voor op het schoolplein als resultaat. Net als bij het UNO kaartspel was ook voor het speeltoestel het uitgangspunt om te verbinden; de spellen moesten door en met iedereen gespeeld kunnen worden en daar is dit speeltoestel uit voortgekomen.
Hoe werkt het?
Het UNO Speelkwartier helpt kinderen een spel kiezen. Van politie en boefje tot tikkertje en buskruit; door aan z’n neus te draaien komt er een emoji van het te spelen spel in z’n oog in beeld; voor elk kind leesbaar ongeacht leeftijd of achtergrond. Alle kinderen die in het speciale speelvlak staan spelen automatisch mee, dat is de afspraak die is gemaakt. De belangrijkste drempel om aan te sluiten bij een spel - vragen of je mee mag spelen - is bij het nieuwe speeltoestel weggenomen.