In het programma ‘De beste zangers’ kwam onlangs een prachtig nummer van Wulf voorbij. Hij zong in de aflevering waarin Stef Bos centraal stond, een herschreven versie van Over de muur.
“Zet maar online, weet je het zeker?
Kijk naar mij, ik heb het beter
En met elke like, groeit de onzekerheid”
Welke kinderen uit jouw klas zetten berichten online? Bespreek samen eens wat voor soort berichten dat zijn. De trend op de socials is immers ‘leuk, leuker, leukst’ en ‘mooi, mooier, mooist’. Hoe echt zijn dan die socials? Wat doet dat met hen, deze wetenschap? Wat voelt voor hen fijner: echt samen met iemand zijn, of vanachter een schermpje swipen en liken? En hoe is dit allemaal voor jou? Hoe is jouw gedrag?
“Wat is nou die vrijheid, achter dat masker van geluk
We zijn mooi zoals we zijn, maak dat toch niet stuk”
Zelf maak ik me absoluut ook schuldig aan veelvuldig mediagebruik. Hierbij zijn Facebook en Instagram de socials waar ik de meeste tijd aan besteed. Dit zijn voor mij de kanalen waar ik grote groepen beheer, en dus ook de plek waar collega’s Onderwijswereld-PO leren kennen als aanbieder van scholingen. Ik ben al een tijd minder tevreden over mijn eigen mediagebruik, daarom heb ik mezelf een mooie planningstool cadeau gedaan. Deze tool zet blogberichten automatisch door naar de verschillende socials. Een volgende stap waar ik hard voor aan het werk ben, is 2 a 3 vaste momenten per dag te gebruiken om ‘een rondje langs de groepen te doen’. Lastig, want aangeleerd gedrag heeft even nodig om veranderd te worden. Maar het gaat de goede kant op.
Wulf noemde de socials:
“Een nieuwe muur, opnieuw een ijzer gordijn
Terwijl het scherm ons afleidt, ons terugbrengt in de tijd”
Ik heb de muur en de val daarvan heel bewust meegemaakt. Het was voor de mensen in west en oost nauwelijks mogelijk om echt contact met elkaar te hebben. Verschrikkelijk. Wanneer ik die gelijkenis doortrek, wordt het ineens een stuk makkelijker om even afstand van de socials te nemen: socials zijn prima, maar laten we ons wel sociaal blijven gedragen. Niet alleen online, maar ook offline.
Esther
onderwijswereld-po.nl
Lees het artikel online.
Reacties