The New School Collective toert een week lang door Europa, op zoek naar inspiratie voor haar plannen om een eigen school op te richten. Deze zoektocht legde ze vast in de roadmovie PAUZE!. De film gaat op 2 oktober 2017 in première tijdens de Nationale Onderwijsweek (4-6 oktober) in LUX Nijmegen.
Wat is een school eigenlijk?
Tijdens de reis bezoekt de groep onderwijs- en kunstprofessionals een aantal bijzondere scholen. Maar is de belangrijkste school niet veel dichterbij dan ze denken? En wat is een school eigenlijk? Kan een school bestaan zonder gebouw? De documentaire is genomineerd voor Onderwijsfilm van het jaar 2017.
Roadtrip langs onderwijs
Waar vindt onderwijs plaats? Hoe autonoom is de school? Is schooltijd verspilde tijd? Zijn de schoolmuren rekbaar? Deze vier vragen vormden het hoofdonderwerp tijdens een inspiratiereis die in het najaar van 2016 plaatsvond. Met The Dutch Design Week als eindhalte toerden de leden van The New School Collective een week lang door Europa op zoek naar ideeën voor het oprichten van hun eigen school. Samen met filmmaker Anthony van der Meer, bekend van de documentaire ‘Find my Phone’, legden ze het beginpunt van deze nieuwe uitdaging vast.
Het fenomeen school
Er stond bezoek aan een aantal bijzondere scholen op het programma, waaronder het Vlinderwijs Antwerpen, een privé nonnenschool, Italiaans katholiek onderwijs in Turijn, een Waldparkschule in Heidelberg en Agora in Roermond. Er kwamen diverse gastsprekers langs en vanuit de bus werd een kijkje genomen in een virtuele school. 'De hele week zetten we onze tanden in ongrijpbare materie, zoals het fenomeen school', aldus Mirjam van Tilburg, projectleider innovatie VO bij het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam. 'Alle scholen die wij bezochten, hadden duidelijk een eigen noodzaak geformuleerd, met daarin een idee over wat van belang is en bij sommige scholen een angst of afkeer voor wat verstorend is. Het is interessant dat deze scholen niet alleen waarden hebben waar ze naartoe willen, maar ook waarden waarbij ze bij weg willen blijven', aldus reisgenoot en educator Donald Schenkel.