Het kabinet en de onderwijssector werken hard om het tekort aan leraren en schoolleiders op te lossen. Toch blijven de tekorten hoog in de komende jaren. In ongeveer 30 regio's werken onderwijspartijen samen om genoeg leraren te werven, op te leiden en te behouden. De ministers Paul en Dijkgraaf benadrukken in een brief aan de Tweede Kamer de noodzaak om de kwaliteit en toegankelijkheid van lerarenopleidingen te verbeteren.
Om de tekorten aan te pakken is samenwerking en solidariteit van groot belang. In de onderwijsregio's werken werkgevers, opleiders, leraren, schooldirecteuren en anderen samen aan een goede onderwijsarbeidsmarkt. Het doel is om deze aanpak in heel Nederland uit te breiden.
Tekorten in primair en voortgezet onderwijs
In het primair onderwijs is er momenteel een landelijk tekort van 9.800 voltijdbanen, een stijging van 100 banen vergeleken met 2022. Ook in het voortgezet onderwijs, waar voor het eerst een landelijke meting is uitgevoerd, blijkt een tekort van 3.800 voltijdbanen, voornamelijk in specifieke vakken zoals wiskunde, natuurkunde en talen. Minister Paul benadrukt dat hoewel ze hun best doen, er geen wondermiddel is. Het onderwijs concurreert ook met andere sectoren om personeel, dus we moeten leren omgaan met de tekorten.
Instroom
Een positief punt is dat er meer mensen via zij-instroming leraar worden. Het aantal zij-instromers is gestegen van 500 in 2017 naar bijna 2.300 instromers in 2023. Het kabinet heeft de subsidie voor zij-instromers verhoogd tot €58 miljoen om aan de groeiende vraag te voldoen. Ondanks dit succes blijft de instroom in lerarenopleidingen achter. De verwachting is dat het aantal aanmeldingen voor de pabo en tweedegraadsopleidingen daalt, maar eerstegraadsopleidingen laten juist een stijging zien.
Nieuw curriculum
Het ministerie van OCW werkt aan een nieuw curriculum voor de lerarenopleidingen, gericht op duidelijkere eisen en meer focus op didactische vaardigheden. Minister Dijkgraaf benadrukt de noodzaak om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken door verbetering van de opleidingen, betere begeleiding, ruimte voor innovatie en minder administratieve lasten.
Maatregelen
Het kabinet heeft al verschillende maatregelen genomen, waaronder een investering van € 1,5 miljard per jaar in leraren en ander onderwijspersoneel. Hiermee zijn onder andere de salarissen gelijkgetrokken en wordt de werkdruk aangepakt.
Reacties