Amsterdam gaat leraren op basis- en middelbare scholen tegemoetkomen in de reiskosten voor het openbaar vervoer. Ook zijn er parkeervergunningen beschikbaar en worden onderzoeken naar zij-instromers vergoed.
Lerarentekort
De maatregelen worden ingevoerd om het lerarentekort aan te pakken. In het basisonderwijs alleen al kan het lerarentekort oplopen tot 400 vacatures in 2020. Een van de belemmeringen voor leraren om in Amsterdam les te geven zijn de reiskosten.
Aanvullende reiskostenvergoeding
Via de cao krijgen leraren maximaal 80 euro per maand reiskostenvergoeding. Amsterdam stelt een aanvullende reiskostenvergoeding beschikbaar. De vergoeding voor het het openbaar vervoer van minimaal 500 euro kan oplopen tot maximaal 2.000 euro per leraar per schooljaar. De vergoeding geldt voor leraren die minimaal drie dagen werken en die verder dan 20 kilometer van hun werk wonen. De regeling geldt voor twee jaar, waarvoor per jaar 200.000 euro beschikbaar is.
Parkeervergunning
Behalve reiskosten zijn parkeerplaatsen ook een probleem. Voor alle Amsterdamse scholen zijn ongeveer 2000 maatschappelijke parkeervergunningen beschikbaar, daarvan worden nu slechts 900 gebruikt. Er is dus nog ruimte voor leraren om een parkeervergunning te krijgen.
Zij-instromers
De gemeente Amsterdam heeft ook besloten om het geschiktheidsonderzoek voor zij-instromers te financieren. Een belangrijke drempel voor scholen om zij-instromers aan te nemen is dat ze een door de school betaald geschiktheidsonderzoek moeten doen. Als een zij-instromer geschikt is, krijgen de scholen de kosten vergoed van het Rijk. Als een zij-instromer ongeschikt blijkt, moeten de scholen het onderzoek van maximaal 5.000 euro zelf betalen. De gemeente gaat deze kosten nu financieren, zodat de drempel voor scholen om een zij-instromer aan te nemen wordt weggenomen. Hiervoor is komend schooljaar 100.000 euro beschikbaar.
Bron: AD