44 procent van de basisscholen voelt zich na de uitslag van de eindtoets onder druk gezet door ouders die willen dat hun kinderen naar een hogere vervolgopleiding gaan. Dit meldt het AD.
Hoger schooladvies
Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet eindtoetsing PO van het ministerie van Onderwijs. Bij leerlingen die goed scoren op de eindtoets klopt een derde van de ouders bij de school aan voor een hoger schooladvies. Bij ouders die gemiddeld of hoogopgeleid zijn, gaat het zelfs om de helft van de ouders.
Eindtoets
Alle basisscholen moeten bij leerlingen van groep 8 een eindtoets afnemen. Met de uitslag wordt gecontroleerd of basisscholen een passend schooladvies hebben gegeven. Als kinderen hoger scoren dan het advies van de school, moet de school het advies heroverwegen. 60 procent van de ouders met kinderen die hoger dan verwacht scoren op de toets, heeft een gesprek met de school.
Ontwikkeling en gedrag
Een op de zeven ouders denkt dat de school het advies moet bijstellen bij een hogere eindtoetsscore. Dat is echter niet zo. De school moet wel goed afwegen of het schooladvies juist is. Bij de weging neemt de school ook de ontwikkeling en het gedrag van een leerling mee. In 2016 kreeg een op de vijf kinderen in groep 8 die de toets erg goed maakte alsnog een hoger advies.
Het advies naar beneden bijstellen kan sowieso niet, ook niet als leerlingen de eindtoets minder goed hebben gemaakt. Bijna de helft van de ouders denkt dat een bijstelling naar beneden wel mogelijk is.