Ouders betalen extra lessen voor slimme kinderen zelf. Hoewel basisscholen alle leerlingen passende lessen moeten bieden, zijn ouders genoodzaakt uit te wijken naar externe plusklassen. De Onderwijsinspectie roept ouders op aan de bel te trekken als ze tijdens schooltijd voor zo’n externe plusklas moeten betalen. De inspectie wil de situatie onderzoeken en waar nodig de school aanspreken. Dit meldt het AD.
Plusklassen
Voor slimme kinderen zijn op veel basisscholen plusklassen. De leerlingen krijgen daar extra opdrachten of doen speciale projecten om meer uitdaging te krijgen. Niet alle scholen bieden die extra leerstof echter aan of de eigen plusklas is niet genoeg voor die leerlingen.
Speciale behoefte
Bedrijven bieden daarom externe plusklassen, de rekening daarvan loopt echter op tot zo’n 50 euro per week, terwijl het basisonderwijs voor alle kinderen gratis is. Leerlingen met een speciale behoefte moeten sinds de invoering van passend onderwijs (drie jaar geleden) op hun niveau les kunnen krijgen. Voor intelligente leerlingen blijkt dat echter lang niet altijd te gebeuren.
Vervelen
'Ouders durven niet te klagen, ze zijn bang dat het passende aanbod voor hun kind verdwijnt', aldus Mark Weghorst van Ouders & Onderwijs. Bovendien melden ouders veelal zelf hun kinderen aan, omdat die zich in de klas vervelen en de school geen passend onderwijs biedt. De basisscholen verwijzen over het algemeen niet door, maar geven wel toestemming, omdat ze zien dat een kind meer nodig heeft.
Budget
Woordvoerder Annemieke Kooper van sectororganisatie PO-Raad geeft aan dat de beschikbare budgetten voor passend onderwijs niet voldoende zijn. Dit leidt er toe dat scholen onderwijs voor hoogbegaafde kinderen zelf gaan organiseren. Kooper: 'Deze ontwikkeling juichen we niet toe, maar het is gezien de knellende budgetten helaas niet te voorkomen. Ons uitgangspunt is dat voor goed onderwijs geen ouderbijdrage nodig zou moeten zijn. Het is evident dat dat anders kansenongelijkheid in de hand werkt.'