Op 4 mei vindt voor de vierde keer de Nationale Kinderherdenking plaats op het George Maduroplein in Den Haag. De kinderherdenking biedt kinderen een plek waar zij op hun eigen manier kunnen herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken, zodat begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie meer voor hen gaan leven.
Leven in vrijheid
We leven al bijna 75 jaar in vrijheid. Hoe leg je dan aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Veel mensen in Nederland, en vooral kinderen, kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe het is om niet in vrijheid te leven. Om dagelijks niet te kunnen doen en laten wat zij zelf willen. Om een keuze te moeten maken tussen leven en dood. En om offers te maken voor de vrijheid van anderen.
Oorlogsheld George Maduro
De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt bij Madurodam georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. Madurodam is als misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de meest logische plek om deze herdenking te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid.
Kinderen in de hoofdrol
De groep overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die hun verhaal kunnen doorvertellen wordt steeds kleiner. Des te belangrijker het wordt om de jonge generaties het belang van herdenken en leven in vrijheid mee te geven. Door een herdenking te organiseren waarin kinderen de hoofdrol spelen, krijgen zij handvatten om met leeftijdsgenoten én thuis met hun familie (mee) te praten over deze belangrijke thema’s.
De Nationale Kinderherdenking 4 mei is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden voor deze herdenking kan via de website www.NationaleKinderherdenking.nl. Met dit ticket is het ook mogelijk om op deze dag tussen 15:00 uur en 18:00 uur Madurodam gratis te bezoeken.
Benieuwd hoe een Nationale Kinderherdenking eruit ziet? Bekijk hier de video van de herdenking in 2018.