Scholen starten steeds vroeger met Engelse les. Kinderen kunnen heel makkelijk meerdere talen leren en als ze daarmee op tijd beginnen, is de drempel later minder hoog. Als leerkracht moet je wel weten hoe je goed Engels geeft en dat is nog niet zo makkelijk. Wat weet jij van lesmethodieken? En spreek jij probleemloos een hele les Engels? Met een nascholingscursus staan leerkrachten vol zelfvertrouwen voor de klas. Well done!
Door Tefke van Dijk
Waarom zou je een nascholing Engels volgen? In Nederland kan iedereen tegenwoordig toch wel goed Engels. Het zijn opmerkingen die Sandra de Bresser van BSN Language Centre vaker hoort. ‘Heel veel mensen denken dat ze best goed Engels kunnen, maar in je werk is het Engels anders dan op televisie of in het dagelijks leven. Leerkrachten in het basisonderwijs hebben in hun opleiding geen lesmethodiek gehad voor Engels maar moeten nu wel Engelse les geven. Hoe doe je dat als je geen docent Engels bent?’ Sandra ziet veel leerkrachten met hun handen in het haar voor de klas staan. ‘Ze zijn onzeker over hun eigen niveau van het Engels en hoe ze dit goed kunnen overbrengen. Als het niet per se hoeft, gaan ze liever iets anders doen in de klas.’ Bij het BSN Language Centre werkt Sandra naar grote tevredenheid met de CELT-P (Primary) en CELT-S (Secondary) trainingen van Cambridge English, een lesmethodiek aangeboden in een online leeromgeving en ontwikkeld voor non-native speakers over de hele wereld. Ze bieden die aan in een blended learning optie voor leerkrachten en docenten in Nederland.
Hoe geef je les in het Engels?
Het BSN Language Centre heeft diverse cursussen voor lesgeven in het Engels. Voor leerkrachten in het basisonderwijs is dat van belang omdat ze lesgeven in Engels nooit hebben gehad in hun opleiding, maar ook in het voortgezet onderwijs kunnen docenten moeite hebben om een les volledig in het Engels te geven. Ze hebben de behoefte om te leren hoe ze goed kunnen differentiëren in de les. Sandra: ‘Leerlingen komen op verschillende niveaus binnen op de middelbare school. Hoe kun je de diverse niveaus onderscheiden en alle niveaus goed bedienen? En hoe breng je de verschillende niveaus zo snel mogelijk weer bij elkaar?’ Volgens Sandra zijn de cursussen geschikt voor iedereen die Engels geeft en zelfverzekerd voor de klas wil staan. ‘Leerkrachten die de cursus hebben gevolgd, krijgen meer zelfvertrouwen in lesgeven in het Engels. Ook hun eigen Engels gaat duidelijk vooruit. Ze vinden het ook goed om de instructietaal in het Engels te leren. Hoe geef je instructies om de boeken te pakken en huiswerk te maken, hoe stel je vragen aan leerlingen? Als je dat soort zaken beter weet, sta je zelfverzekerder voor de klas.’
Bianca Weijne van de Pius-X school: "Je kunt het meteen toepassen in de lespraktijk"
Leerkrachten van de Pius-X school in Bergschenhoek die de cursus momenteel volgen, geven aan dat ze het praktisch werken heel prettig vinden. Ze leren hoe je alleen maar Engels in de klas spreekt. ‘Het is uitdagend en het is goed dat je het meteen kunt toepassen in de lespraktijk’, zegt Bianca Weijne (op de foto boven), coördinator Engels voor de school. ‘Leerkrachten krijgen feedback op hun lessen en de lesmethodiek is heel interactief. Leerkrachten gaan met het geleerde meteen aan de slag en lepelen geen woordjes voor aan hun leerlingen. Met de praktische tips uit de CELT-P lessen geven ze direct beter les en de kinderen zijn meer gemotiveerd. Leerkrachten voelen zich duidelijk zekerder voor de klas.’
De leerkrachten van de Pius-X school volgen momenteel de CELT-P cursus
Welke cursussen kun je volgen?
Het BSN Language Centre heeft verschillende praktische, Cambridge gecertificeerde cursussen voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. De cursussen bestaan uit een online leermethode (120 uren zelfstudie) met instructievideo’s, theoretische informatie, oefeningen en portfolio-opdrachten. Ook krijg je maandelijks les in een groep van tien tot zestien deelnemers van ervaren docenten Engels in het BSN Language Centre in Den Haag. Tijdens de lessen ga je vooral in op je eigen lespraktijk. De afsluiting van het programma bestaat uit een lesobservatie op school en het Cambridge TKT-examen (Teaching Knowledge Test). Voorafgaand aan iedere cursus vindt een intakegesprek plaats. Het minimale taalniveau voor de cursus is B1. Dat heeft vrijwel iedere Nederlander. Na afloop ontvangen deelnemers een Cambridge English certificaat.
CELT-P voor basisonderwijs
Met deze cursus kun je je eigen lesvaardigheid in de Engelse taal verbeteren om het beste uit de leerlingen te halen. Het geeft je handvatten en het zelfvertrouwen om succesvol het curriculum Engels te implementeren, de geleerde lesmethodiek in je eigen lessituatie toe te passen en vanaf niveau 0 in het Engels te communiceren.
CELT-S voor voortgezet onderwijs en mbo
Deze cursus is gericht op het ondersteunen van docenten Engels in het lesgeven aan groepen leerlingen in de leeftijd van 11-18 jaar en het opfrissen van hun kennis en lesmethodiek. Het is vooral bedoeld als nascholing om het werken met leerlingen op verschillende niveaus te verbeteren.
Workshops: leer de basis van de Cambridge English lesmethode kennen
Een volledige cursus vraagt aardig wat tijd en niet iedereen kan die tijd vrijmaken. Het BSN Language Centre heeft daarom ook workshops voor een snelle kennismaking met de lesmethodiek van Cambridge English. De workshops Teaching Primary worden aangeboden op woensdag 16 oktober 2019 en 1 april 2020. De workshops Teaching Secondary worden aangeboden op woensdag 27 november 2019 en 6 mei 2020.
Voor meer informatie over de inhoud en aanmelding, bezoek bsnlanguagecentre.nl/nascholing of bel met 070 - 315 4080.