Staatssecretaris Mariëlle Paul wil de mogelijkheid krijgen om in te grijpen bij instellingen voor informeel onderwijs als daar lessen worden gegeven die aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Voorbeelden van informeel onderwijs zijn bijlesinstituten, Chinese weekendscholen, koranscholen, jongerenverenigingen en zondagsscholen. Dit plan vormt de basis van het wetsvoorstel Toezicht op informeel onderwijs, dat vandaag in internetconsultatie gaat. Op dit moment ontbreekt een wettelijke regelgeving om toezicht op deze instellingen te kunnen houden.
Met het wetsvoorstel kunnen vermoedens van misstanden worden gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs. Dat kunnen signalen van burgers zijn of van specifieke overheidsinstanties zoals de politie, het OM of de burgemeester. De inspectie kan pas actie ondernemen als zij concludeert dat er een ‘redelijk vermoeden’ is van een wetsovertreding, en een onafhankelijke adviescommissie dit heeft bevestigd. Alleen dan mag de inspectie de instelling bezoeken om toezicht te houden. Als blijkt dat de wet inderdaad wordt overtreden, kan de minister maatregelen opleggen. Specifiek lesmateriaal wordt bijvoorbeeld verboden of de betreffende organisatie moet sluiten. Dit gebeurt dus niet zomaar bij iedere melding. In tegenstelling tot reguliere scholen werkt de inspectie hierbij dus volledig signaalgestuurd. De meeste instellingen zullen weinig van de wet merken.
Iedereen kan nu op het wetsvoorstel reageren. Alle feedback wordt daarna verwerkt, waarna het wetsvoorstel aan de Raad van State wordt voorgelegd. Vervolgens wordt het voorstel in de Tweede en Eerste Kamer behandeld.
Reacties