’Leerlingen herkennen zich in Anne; zich vrij willen maken, verliefd worden en natuurlijk de kracht van vriendschap’ – Sylvia Otten, leerkracht groep 7 en 8
De Anne Frank Krant is een jaarlijks wisselend lespakket over het leven van Anne Frank, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. De onderwerpen worden telkens vanuit een ander thema belicht. Dat houdt het boeiend en actueel, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. Dit jaar is het thema vriendschap.
’Vriendschap is erg belangrijk in de levens van kinderen. Dat was toen voor Anne Frank zo en is nu nog steeds zo’, zegt leerkracht Sylvia Otten van de Katholieke Montessorischool (KMS) in Bussum. ’We leven nu natuurlijk in een andere tijd, maar leerlingen herkennen zich in Anne. In de thema’s die haar bezighielden. Zich vrij willen vechten, verliefd worden en natuurlijk het belang van vriendschap.’ En juist op vriendschap wordt de nadruk gelegd in het nieuwste lespakket Anne Frank Krant.
Het lespakket bestaat uit een krant voor elke leerling, digitale verdieping met opdrachten en een extra. Het nieuwe boek Vergeet mij niet van Janny van der Molen vormt de basis van de extra. In het boek maken leerlingen kennis met jongens en meisjes die allemaal dezelfde vriendin hadden: Anne Frank. Daarnaast is er voor elke leerling een eigen werkschriftje. Dat is inhoudelijk gekoppeld aan het boek, maar leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. Ze verdiepen zich in het thema ‘vriendschap’ en actuele onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie.
’Het is een mooi thema. Leerlingen kunnen zich, zeker in deze coronatijd, goed voorstellen dat het erg is als je je vrienden niet kunt zien’, zegt Sylvia Otten. Haar klas mocht meedenken over vragen rondom het thema ‘vriendschap’ aan vriendschapsexpert Stine Jensen, die ze in de Anne Frank Krant beantwoordt. ’Door de vragen waar de leerlingen mee kwamen, was het duidelijk te merken dat dit een belangrijk onderwerp voor ze is. En natuurlijk is het niet te vergelijken, maar door de afgelopen periode hebben veel kinderen wel eenzaamheid en een opgesloten gevoel ervaren.’
Uitlaatklep
Vriendschap is iets dat ook Anne in de oorlogsjaren op de been houdt. Op 5 juli 1942 zoekt Anne haar spullen bij elkaar. Ze weet dan dat ze de volgende ochtend vroeg gaat onderduiken, samen met haar ouders en zus Margot. Een van de eerste dingen die Anne in haar tas stopt, is haar dagboek. Dat heeft ze een paar weken daarvoor gekregen voor haar dertiende verjaardag.
Een dag later zit ze in het Achterhuis. De eerste tijd in het Achterhuis moet ze erg wennen aan de nieuw situatie. Anne schrijft de eerste weken niet zoveel in haar dagboek. ‘Zo gebeurt er iedere dag iets, maar ik ben te lui en te moe, om alles op te schrijven’, noteert ze op 1 augustus 1942. Anne beschouwt het dagboek later als haar beste vriendin en schrijft er brieven in aan haar imaginaire vriendin Kitty.
Uiteindelijk zitten Anne en zeven anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken in het Achterhuis om aan de Jodenvervolging te ontkomen. Zonder de hulp van trouwe medewerkers van Annes vader Otto Frank hadden ze het nooit zo lang volgehouden. ‘Ik kon mijn vrienden niet laten afslachten door de nazi’s’, zegt Victor Kugler als hem later gevraagd wordt waarom hij de onderduikers geholpen heeft. Tijdens de oorlog kon hulp van een trouwe vriend of vriendin het verschil betekenen tussen leven en dood.
Otto Frank was de enige van de acht onderduikers die de Jodenvervolging overleefde. Hij zorgde ervoor dat Annes dagboek gepubliceerd werd. Na het verschijnen gaf hij exemplaren aan Annes vrienden. Met sommigen van hen zou hij zijn hele leven lang contact houden.
Leren van toen
De Anne Frank Krant bestaat al 44 jaar en verschijnt in maart voor leerlingen in de groepen 7 en 8. Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen werkt met het lespakket in de aanloop naar 4 en 5 mei. De Anne Frank Stichting vindt het belangrijk dat het verhaal verteld wordt, ieder jaar opnieuw. Dat is ook de missie van de stichting in Amsterdam: de schuilplaats van Anne openstellen voor publiek en Annes verhaal wereldwijd onder de aandacht brengen. Sylvia Otten: ’Het is belangrijk om in de bovenbouw les te geven over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. Want hoewel ze in een andere tijd leefde, is het een leeftijdsgenoot waarin de leerlingen zich in kunnen herkennen.’
Lespakket Anne Frank Krant
De Anne Frank Krant verschijnt jaarlijks en is een initiatief van de Anne Frank Stichting voor leerlingen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het is een lespakket over het korte leven van Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Het wordt op meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen gebruikt in lessen over Anne en de Tweede Wereldoorlog.
Naast de krant maakt dit jaar een bijzondere extra onderdeel uit van het lespakket. Het boek Vergeet mij niet van Janny van der Molen vormt de basis van de extra. In het boek maken leerlingen kennis met jongens en meisjes die allemaal dezelfde vriendin hadden: Anne Frank. Daarnaast is er voor elke leerling een eigen werkschriftje.
Kijk voor meer informatie op https://www.onderwijsinformatie.nl/annefrank/
Reacties