Met het levend houden van de herinneringen aan Nederlandse oorlogsslachtoffers, wil de Oorlogsgravenstichting bijdragen aan het besef dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen is hier speciaal voor opgericht en nu voor scholen kosteloos te bezoeken.
Het verhaal van oorlogsslachtoffers
In de bossen van Loenen op de Veluwe ligt Nationaal Ereveld Loenen. Deze ongewone begraafplaats is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: mannen, vrouwen en kinderen. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna - zoals in voormalig Nederlands-Indië - of de meer recente internationale (vredes)missies.
Al deze mensen hebben een verhaal. In het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum nodigen we je uit om met je leerlingen nabestaanden van oorlogsslachtoffers en veteranen te ‘ontmoeten’. Voor een indruk van de verhalen die je kunt verwachten, gingen wij in gesprek met Judith Allard-de Kom, dochter van verzetsstrijder Anton de Kom, en met F16-vlieger Peter Tankink. Zij zijn met hun portretten onderdeel van de tentoonstelling.
(...)
Lees het volledige artikel uit PrimaOnderwijs nr. 1 'Ode aan de leraar' online: