Vanaf 2018 kampen basisscholen in Midden-Nederland met een flink tekort aan leraren. Het personeelstekort wordt vergelijkbaar met de rest van het land.
Vijf procent
Het UWV verwacht dat in 2020 in de regio Midden-Nederland 100 voltijdsbanen op scholen niet ingevuld kunnen worden. Dat is een kleine 5 procent van de werkgelegenheid in het basisonderwijs in Nederland.
Pensioen
Veel leraren gaan de komende jaren met pensioen aangezien een kwart van het onderwijzend personeel 55-plusser is. In de nieuwste cijfers van het UWV is te zien dat de werkloosheid in het onderwijs is afgenomen. In de maand juni werden in Midden-Utrecht 112 werkloosheidsuitkeringen verstrekt aan mensen die werk zochten als leerkracht basisonderwijs, een daling van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Zij-instromers
SPO Utrecht (35 openbare scholen in Utrecht) verwacht dat zij-instromers weer welkom in het onderwijs zijn en adviseert geïnteresseerden zich voor september in te schrijven voor een versnelde lerarenopleiding.
'mensen op sterkte zoeken'
IPPON Personeelsdiensten, dat bemiddelt voor invalkrachten in het onderwijs, voorziet ook dat vacatures steeds moeilijker op te vullen zijn. „Het is nu nog goed mogelijk. Maar scholen zullen steeds meer nadenken over de vraag of ze überhaupt wel alles gaan bemensen of dat anders moeten gaan doen”, denkt directeur Sandra Tubbing. „Tijdens de Cito-toets regelen scholen bijvoorbeeld extra begeleiding in de school, maar dat zullen ze voortaan misschien minder snel doen. En je kan meer mensen op hun sterkte zoeken: als je heel goed bent in aardrijkskunde, kan je dat aan alle groepen geven. Dat maakt het werk leuker.”
Kansberoep
UWV heeft vanaf deze maand het beroep leerkracht basisonderwijs op de lijst kansberoepen gezet. Hierop staan beroepen met een gemiddelde of grote kans op werk.
Bron: AD