‘Begrijp me niet verkeerd, heel belangrijk die afvalscheiding, maar voor kleuters vrij ingewikkeld’
In de laatste nieuwsbrief van het schooljaar staat een klein berichtje: ‘Binnen onze woonplaats is duurzaamheid een belangrijk thema. Daarom hebben we met de scholen afgesproken dat we minder afval willen produceren.Vanaf aankomend schooljaargraag eten en drinken meegeven in broodtrommels en bekers.’
Ingewikkeld voor kleuters
Ik werd er eerlijk gezegd ook helemaal gek van! Grote stinkende prullenbakken achterin in de klas die niet iedere dag leeggehaald werden. Want alles in onze woonplaats moet gescheiden worden: plastic en drinkkarton samen, papier in een aparte bak en dan heb je nog de categorie: overig. Begrijp me niet verkeerd, heel belangrijk die afvalscheiding voor (uiteindelijk) een beter klimaat. Maar voor kleuters vrij ingewikkeld, want in welke bak moet het nou?
Waar moet het in?
Onze eigen vijfjarige lieverd thuis weet het vaak ook niet meer: ‘Moet dit snoeppapiertje nou in de achterste kleine prullenbak of in die grote naast de kast?’ Ik ben al blij dat hij het verschil tussen groot en klein snapt én ook nog eens opruimt, dus help ik hem maar even met sorteren. Ik vind het soms zelf ook nog lastig: dit is een kartonnen pak, maar moet bij het plastic. Maar er lijkt aluminiumfolie in te zitten. Wat nu?
Dicht-in-debuurt-prullenbak
Voor kleuters een grote klus waar je geen afleiding bij kunt gebruiken. Ga er maar aan staan: je bent een net vierjarige en je zit helemaal in het verhaal van het prachtigste prentenboek ooit dat de juf aan het voorlezen is. En als ze straks klaar is, staat er een rij van hier tot Tokio bij de prullenbakken om alles netjes te sorteren en kun je er nog niet bij. Dus ren je snel naar een van de beschikbare prullenbakken als de kust vrij is, dump je je pakje, plasticje, rietje of andere rommel snel in die ene dicht-in-debuurt-prullenbak en kun je snel weer lekker verder luisteren naar het mooie verhaal. Niet de juiste prullenbak, maar je hebt je best gedaan. Ik snap dat wel. Deze juf vindt het een heel goed idee: broodtrommels en bekers in de klas in plaats van al die kartonnen pakjes, plastic houdertjes en de (ook al) plastic rietjes die je aan het einde van de dag nog onder de kasten vandaan vist. Al houd ik mijn vingers wel even gekruist voor een lekvrije-bekers-dus-ook-niet-dweilen-klas. Op naar een duurzaam (en schoon graag) schooljaar!
Maike Douglas-Westland is leerkracht en eigenaar van de site JufMaike.nl.