1 op de 5 kinderen in een klas is hoogsensitief. Juist deze kinderen zijn vaak leergierig. In de huidige maatschappij is onder jongeren leergierigheid geen 'stoere eigenschap'. De kans dat deze kinderen gaan onderpresteren is erg groot. Zij willen namelijk niet opvallen en onderdrukken hun leerplezier. Deze groep wordt ook niet opgemerkt tot het moment dat ze in woede uitbarsten, juist buiten een groep beginnen te vallen of faalangst gaan ontwikkelen.
Een oase van rust
Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor harde geluiden en hebben meer behoefte aan rust dan andere kinderen. Een kliermoment van een medeleerling, dat gepaard gaat met veel kabaal, kan deze kinderen al van hun stuk brengen. Het helpt als deze leerlingen zich af en toe kunnen terugtrekken in een apart lokaal of hoekje in of buiten het lokaal. De prikkels nemen dan snel af en zo krijgen zij de ruimte om hun gedachten weer te ordenen.
Je kunt ook klassikaal een rustmoment creëren door samen ontspanningsoefeningen of -activiteiten te doen. Laat de leerlingen bijvoorbeeld een leesboek of tijdschrift meenemen en sluit de les af met een kwartier zelfstandig lezen.
Strenge straffen werken averechts
Overprikkeling kunnen hoogsensitieve kinderen uiten in woede-uitbarstingen of ander lastig gedrag. Als docent of schoolleider ben je dan geneigd dit gedrag te bestraffen. Dit werkt bij deze kinderen juist averechts. Een hoogsensitief kind wil begrepen worden. Een positievere benadering werkt in dit geval effectiever. Neem de tijd om samen met de leerling oplossingen te bedenken voor zijn/haar gedrag. Stel samen haalbare en kleine gedragsdoelen op. Geef de leerling de tijd en ruimte om te werken aan deze doelen.
Benadruk de goede kwaliteiten
Hoogsensitieve kinderen onderschatten vaak hun talenten. Vaak zij zijn empatisch, gewetensvol, nauwgezet, associatief en creatief. Ontwikkel deze kwaliteiten bij deze leerlingen door hen vaker een creatieve opdracht als huiswerk mee te geven of door vaker brainstormsessies te organiseren, wel met strikte regels.
Gerichter nadenken over hun carrière
Personen die hoogsensitief zijn, kunnen in principe elk beroep uitoefenen dat hun interesse heeft. Het is wel goed om hoogsensitieve kinderen mee te geven om selectief te kijken naar hun werkomgeving. Hoogsensitieve personen zijn ook vaak gevoelig voor stemmingen van andere, dus een negatieve of stressvolle werkomgeving zal voor hun geen aanrader zijn. Daarnaast is het voor deze groep belangrijk om een werkomgeving te hebben, waarbij je je fysiek kunt terugtrekken of mentaal een rustmoment kunt creëren door bijvoorbeeld het opzetten van een koptelefoon. Door deze kleine mogelijkheden kan overprikkeling geminimaliseerd worden.