Jaarlijks doen duizenden leerlingen en studenten in het (v)mbo mee aan de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands. WorldSkills organiseert deze wedstrijden ter promotie van het vakmanschap en het beroepsonderwijs bij jongeren. Nieuw is het motivatieprogramma, een programma dat de leerlingen/studenten goed kunnen gebruiken na het moeilijke coronajaar.
Met het motivatieprogramma van WorldSkills Netherlands bied je jouw leerlingen/studenten wat extra’s! In dit programma zitten kant-en-klare lespakketten voor alle sectoren met inspirerende uitdagingen voor alle jongeren. Ook als zij niet meedoen aan de jaarlijkse vakwedstrijden. Zodoende kun je als docent niet alleen wedstrijddeelnemers, maar juist álle vmbo-leerlingen en mbo-studenten nog beter uitdagen, inspireren en motiveren voor een opleiding of beroep
Praktisch aan de slag: LOB-route
Het motivatieprogramma bestaat uit meerdere onderdelen, onder andere de LOB-route, challenges en masterclasses, die je zowel online als fysiek en los van elkaar kunt volgen. De LOB-route wordt ondersteund door Marinka Kuijpers, bijzonder hoogleraar Leeromgeving en leerloopbanen en het Expertisepunt LOB.
‘LOB betekent voor mij dat je jongeren leert om regie te nemen in hun loopbaan. Nu en ook later, zodat ze zich blijven ontwikkelen. Docenten moeten jongeren daarbij vraaggericht en pedagogisch stimulerend begeleiden.’ De LOB-route bestaat uit een lespakket met praktische opdrachten, waarmee je in de klas direct aan de slag kunt. De lessen zijn ontwikkeld door vakexperts en oud-deelnemers van vakwedstrijden, die relevante en actuele kennis hebben van wat er speelt op de werkvloer. Sommige opdrachten zijn gericht op een sector, bijvoorbeeld Zorg en Welzijn en Sport. Andere opdrachten zijn gericht op een specifiek beroep, zoals tandartsassistent. De leerlingen gaan op onderzoek uit, er zijn video’s en ze zijn praktisch bezig. Bijvoorbeeld door het opmeten van de hartslag en de ademhaling of door een schematische tekening te maken van een kies. ‘Het lespakket is kant-en-klaar en kost docenten niet veel tijd. Je kunt op een leuke manier leerlingen en studenten laten snuffelen aan allerlei beroepen. Door de samenwerking met bedrijven weten wij zeker dat we echte verhalen uit de praktijk laten zien’, vertelt Olle Weststrate van WorldSkills Netherlands, één van de ontwikkelaars. Er is een lesbrief voor docenten en een werkblad voor leerlingen. In totaal zijn er 14 lessen van de LOB-route verdeeld over zeven sectoren, van handel en ICT tot groenvoorziening en horeca.
Challenges
In de challenges worden leerlingen en studenten uitgedaagd met korte opdrachten. Dat kan variëren van een rollenspel spelen van een casus in het ziekenhuis (Zorg en Welzijn), een meubel met traditionele houtverbindingen ontwerpen (Meubel en Design) of een inventarisatielijst maken voor evenementen (Event en Organisatie). In totaal zijn er meer dan 30challenges. Lucienne van der Meulen, docent aan ROC de Friese Poort behandelde met haar eerstejaars studenten Uiterlijke Verzorging de challenge Presenteren. De challenge heeft als doel om studenten bewust te maken van ‘wie ben ik?’ en ‘hoe presenteer ik mezelf straks op de arbeidsmarkt of in een stagebedrijf?’. De eindopdracht was het maken van een eigen, persoonlijk logo voor een visitekaartje. ‘De challenge past goed bij mijn vak Ondernemend Gedrag, waarin ik sociale vaardigheden behandel. In de klas gingen we samen op onderzoek uit. Het leverde mooie gesprekken op die tot verbinding leidde: ‘Hoe presenteer je jezelf op social media?’, ‘past dat ook bij wie je bent?’, ‘hoe zien anderen jou?’. Dit zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren van 16 jaar en ouder’, vertelt Lucienne. ‘De challenge is heel beroepsgericht. Een leuke werkvorm, die aanvullend is op je eigen lesmateriaal. De structuur is ook heel fijn opgezet.’ De beoordeling van studenten doe je als docent zelf. De beste uit jouw klas kan meedingen naar een prijs (red: door de naam in te sturen via het formulier op de website).
Experts uit het vak
De masterclasses zijn(online) presentaties en vakdemonstraties, gegeven door inspirerende experts uit het vak. Met hun enthousiasme en vakkundigheid raken zij ongetwijfeld bij de leerlingen en studenten een snaar om zich met net zoveel passie in te zetten voor hun vak. De masterclasses zijn vanaf januari 2022 beschikbaar.
Op een leuke en praktische manier kennismaken met een beroep en vakmensen kan dat ene zaadje planten bij jouw leerling of student, dat hem of haar inspireert om daarmee verder te gaan. Gaat jouw leerling of student de uitdaging aan?
Alle onderdelen uit het motivatieprogramma zijn gratis te downloaden op worldskillsnetherlands.nl/skillsacademy
Bezoek Skills The Finals
Handig: natuurlijk kun je de lessen uit het motivatieprogramma ook gebruiken om je leerlingen voor te bereiden op Skills The Finals op 31 maart en 1 april 2022 in Utrecht (Jaarbeurs). Daar zie je alle finalisten in de vakwedstrijden aan het werk: zo laten jongeren aan elkaar zien hoe leuk hun opleiding is! Ook kunnen bezoekers meedoen aan verschillende Experiences en doe-activiteiten om een beroep echt te beleven.
Deelname is gratis. Je kunt je klas aanmelden op SkillsTheFinals.nl
Dit artikel is verschenen in PrimaOnderwijs nr.3 'Een leven lang leren'.
Reacties