On a personal note: wat een bizarre en alles behalve normale situatie zitten we in. Een levensbedreigend virus zorgt ervoor dat mensen de straat niet meer op mogen, families elkaar niet meer op mogen zoeken en kinderen niet meer naar school mogen komen.
"Het is tijd dat we het onderwijs weer aan leraren over laten", gebruikt het Lerarencollectief als slogan. Iets wat we als leerkrachten al lang wisten, maar bedolven onder de vele moetjes en regelgevingen van bovenaf leken we murw.
En toen kwam Corona...
En daar als stille kracht in deze enorme roerige tijd, stond ineens de leerkracht op. Los van de ketenen van welke regelgeving en bovenschoolse bemoeienissen dan ook, creëert zij een nieuwe modus-normaal in deze alles behalve normale tijd. Er waren stichtingen die al voor het besluit van het ministerie besloten hun scholen te sluiten, om zo hun leerkrachten en leerlingen in bescherming te nemen. Onderwijs op afstand krijgt vorm. Er worden manieren gezocht en gevonden om ook instructie op afstand te kunnen geven. Iedere school op de manier die bij hem past.
Teams ontmoeten elkaar digitaal, lesmaterialen worden klaargemaakt en er worden naar mogelijkheden gezocht om voor ieder kind een device beschikbaar te krijgen. Ouders dragen hun enorme steen bij, bedrijven stellen materialen vaak gratis beschikbaar en op de groepen van Onderwijswereld-PO worden er meer ideeën gedeeld dan ooit tevoren. Samen de schouders eronder en we komen er. Los van welke inmenging dan ook.
Dit, lieve mensen, is wat Cruyff wellicht bedoelde met "Elk nadeel heb z'n voordeel". Als eeuwige positivo wil ik dat ook geloven. Het is wat ik dagelijks zie gebeuren en wat me knettertrots maakt op onze beroepsgroep! Laten we deze autonomie vast blijven houden. Blijven geloven in ons eigen kunnen en daar ook naar handelen.
*ik schrijf dit als zijnde leerkracht. Uiteraard staat het buiten kijf, dat bovenstaande verhaal voor veel meer beroepsgroepen geldt.
Esther
Esther van der Knaap is leerkracht. Ze is ook het gezicht achter Onderwijswereld-po.nl en columniste bij PrimaOnderwijs.