De coronacrisis heeft een ingrijpend effect op de levens van alle 1,5 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Daarom zet Kinderpostzegels zich dit jaar in om de gevolgen voor kinderen te beperken. Een mooi doel om samen met je klas aan te werken. Doe je ook mee?
‘We hoefden niet naar school, maar het was niet het goede soort vrij. Ik had stapels huiswerk en mijn ouders begrepen ook niet alles’, vertelt Faeza (11) over hoe zij de lockdown ervaarde. En zij is niet de enige die er moeite mee had. Uit de peiling van Kinderpostzegels (uitgevoerd door Motivaction) onder bijna duizend basisschoolleerlingen, bleek dat meer dan de helft van hen school minder leuk vond tijdens de lockdown. De meerderheid vond thuis het schoolwerk doen best ingewikkeld en miste het sociale contact met de klas. Ook meldingen van huiselijk geweld namen toe en meer kinderen kregen te maken met armoede.
Daarom komt Kinderpostzegels tijdens de 73e editie in actie voor alle 1,5 miljoen basisschoolkinderen in Nederland - en in het bijzonder om de gevolgen van de coronacrisis voor kwetsbare kinderen te beperken. Van woensdag 29 september tot en met woensdag 6 oktober gaan basisschoolkinderen uit de bovenbouw weer op pad om allerlei producten te verkopen. Een gezellige gezamenlijke actie om met je hele klas aan mee te doen!
Schrijf je in op www.kinderpostzegels.nl
10 x waarom je meedoet aan Kinderpostzegels 2021!
1. Eindelijk weer een gezamenlijke activiteit met de hele klas.
2. Met de opbrengst helpt Kinderpostzegels alle 1,5 miljoen kinderen in Nederland die last hebben van de gevolgen van de coronacrisis.
3. De actie is 100% coronaproof: de kinderen houden afstand of verkopen digitaal.
4. Het is leerzaam: kinderen hebben hun eigen online winkel.
5. In hun eigen digitale omgeving kunnen leerlingen zien hoeveel ze verkocht hebben.
6. Veilig: de kinderen hoeven niet met geld over straat.
7. De populaire YouTuber Dylan Haegens helpt leerlingen met online instructiefilmpjes
8. Win een schoolreisje met de opbrengst!
9. Tijdens de actie verkopen leerlingen niet alleen postzegels, maar ook pleisters, tassen en nog veel meer!
10. De actie werkt ook digitaal, daarom ben je als leraar veel minder tijd kwijt.
Samenkomen tijdens de crisis
Ieder kind heeft op zijn of haar eigen manier te maken met de nasleep van corona. Bij Abdurahmaan (11 jaar) kwam er bijna niemand op zijn verjaardag. Zijn buurvrouw werd ziek door corona opgehaald door de ambulance: ‘Haar man lag daar ook al. Dus toen waren hun drie kinderen alleen.’ Tegelijk ervaarde hij hoe de buurt voor elkaar opstond in crisistijden: ‘Met alle buren hebben we om de beurt eten naar hen gebracht en een buurvrouw ging bij de kinderen slapen. We zorgen voor elkaar, dat is mooi.’
Vreugdedansje
Stacey (14) vond het vooral ingewikkeld dat de lessen online waren: ‘Het werd nog vervelender toen de helft van de klas wel op school was. Dan praatte de docent tegen de kinderen in het lokaal, terwijl ik het vanaf een scherm moest volgen. Dat werkte echt niet.’ Ook vond de helft van de leerlingen het thuiswerken lastig omdat ze geen plek hadden waar ze ongestoord konden leren - zo bleek uit de peiling. Bij 14 procent van de leerlingen moesten ze niet alleen een werkplek delen met andere gezinsleden, maar ook de laptop. Je kunt je voorstellen hoe blij de meeste leerlingen waren toen de lockdown voorbij was: ‘Toen we weer naar school mochten heb ik een vreugdedansje gedaan,’ zegt Faeza.
Win een schoolreisje!
Niet ieder kind komt er zelf weer bovenop. Daarom zet Kinderpostzegels zich dit jaar in om kinderen te helpen met het ontwikkelen van veerkracht. Stuur je leerlingen daarom op pad voor dit goede doel - dat is gezellig, coronaproof én leerzaam! Leerlingen kunnen tijdens de actie voldoende afstand houden of digitaal verkopen. Omdat alles via hun eigen digitale omgeving gaat, hoeven ze niet met geld over straat en hebben ze altijd inzicht in hun verkoop. YouTuber Dylan Haegens helpt ze op weg met instructiefilmpjes en er valt een schoolreisje te winnen met de opbrengst!
Doe je ook mee? Schrijf je in op scholen.kinderpostzegels.nl.
Dit artikel is afkomstig uit PrimaOnderwijs nr. 1 'Trek alles uit de boekenkast'.
Reacties