De wereld verandert in een rap tempo qua technologie, klimaat en leefomgeving. We staan voor veel uitdagingen en daar moeten we op inspelen. Dit doen we door gebruik te maken van de 21-eeuwse vaardigheden, zoals kritisch denken, mediawijsheid maar bovenal creatief denken.
Momenteel is duidelijk zichtbaar dat we allemaal creatief moeten zijn om alle ballen in de lucht te houden. Niet alleen zakelijk maar vooral ook privé moeten we constant schakelen: thuiswerken, de kinderen lesgeven en toch proberen om ons leven zo “normaal” mogelijk te laten zijn. Neem het voorbeeld van vele ondernemers: in coronatijd moeten ze keer op keer nieuwe ideeën bedenken om maar omzet te genereren.
Het is duidelijk dat creatief denken ook in de toekomst één van de belangrijkste vaardigheden zal blijven. Zeker voor kinderen moeten we dit stimuleren. Vroeger had je op school creatieve lessen als tekenen, handvaardigheid en nog veel meer. Steeds vaker is dit een ondergeschoven kindje in het huidige onderwijs. Voor kinderen is het echter belangrijk om met diverse creatieve activiteiten kennis te maken waarmee de basis gelegd wordt voor het verder ontwikkelen van kennis. Als ze ergens enthousiast over zijn, kunnen ze zich er verder in bekwamen.
Creatieve activiteiten op school
Creatieve activiteiten zijn niet alleen leerzaam en leuk maar werken ook ontspannend en geven je een andere kijk op de wereld. Daarom zet Sparkle* Support creatieve (inval)docenten in het onderwijs in. Een creatieve docent kan creatieve workshops en themadagen verzorgen maar ook ingezet worden als invaldocent. Deze laatste activiteit is vooral momenteel een win-winsituatie: scholen hebben veel uitval door ziekte, maar er zijn simpelweg te weinig reguliere vervangers beschikbaar. Door een beroep te doen op de creatieve docent (zelfs adhoc mogelijk), is niet alleen het probleem van uitval opgelost, maar krijgen de leerlingen ook een leerzame creatieve les.
Enkele voorbeelden van leuke creatieve lessen zijn: een bloem vilten, rope art (maak een portret met verschillende formaten touw), aan de slag gaan met diverse druktechnieken, tekenen in Esscher stijl of maak een collage of een filmpje. Ook kunnen er lessen omtrent een bepaald thema worden gegeven, zoals bijvoorbeeld het thema Plastic Soup, waarbij je kunt denken aan oude fietsbanden die vermaakt worden tot leuke sleutelhangers of plasticflessen die veranderen in kleurrijke vissen.
Wil je graag meer weten over dit concept? Ga naar www.sparkle-support.nl voor meer informatie.
Reacties