'Hey, het is oké!'
Onder de titel ‘Hey, het is oké’ is de Rijksoverheid een campagne gestart om angst en angststoornissen onder de aandacht te brengen. In dezelfde week dat deze campagne gelanceerd werd, viel bij mij de Hulpwaaier ‘Angst’ op de deurmat. Hierin staan tips en strategieën voor in het basis- en voortgezet onderwijs. Voor mij een reden om in de cijfers te duiken en te kijken wat ik, wij als leerkrachten kunnen doen voor leerlingen die leven met een angststoornis.
Angst in cijfers
De cijfers liegen er niet om. 4 tot 8 procent van de kinderen van 0 tot 12 jaar én zelfs 10 procent van jongeren van 13 jaar en ouder heeft een angststoornis. Hoe ouder men wordt, hoe hoger dat percentage. Bij volwassenen van 18 - 65 jaar loopt dit zelfs op tot 1 op de 5 personen. Met deze
cijfers kan het niet anders dan dat je in je werksituatie te maken hebt met leerlingen en/of collega’s die leven met een angststoornis. Dit kan zich op veel manieren uiten. Een bekende in het onderwijs is faalangst. Een leerling is zo gericht op het goed doen en het foutloos werken, dat dit hem of haar letterlijk in de weg zit. De ene leerling zal constant de aandacht en de bevestiging van de leerkracht opzoeken, terwijl de andere leerling de leerkracht juist buitensluit, omdat hij hulp krijgen ziet als falen. Als leerkracht is het belangrijk dat je ook deze leerling succeservaringen laat opdoen. Het duidelijk en overzichtelijk aanbieden van de lesstof zal deze leerlingen helpen met het winnen van vertrouwen: ‘Ik kan het!’
Elk schooljaar zie ik het weer
Wat je bij jongere kinderen ook vaak ziet is separatieangst. De kinderen kunnen in paniek raken bij het afscheid nemen. Als leerkracht van een kleutergroep zie ik die vorm elk schooljaar voorbij komen. Belangrijk is om samen met de ouders een standaard ritueel af te spreken en je daar aan te houden. Laat het afscheid kort duren, benoem bij de leerling wat er gebeurt, geef deze leerling de ruimte om bijvoorbeeld een knuffel bij zich te hebben tijdens het opstarten van de dag. Als leerkracht kun je voor deze, en voor al je kinderen, echt het verschil maken!
Esther
(Esther van der Knaap is leerkracht. Ze is ook het gezicht achter Onderwijswereld-po.nl en columniste bij PrimaOnderwijs.)