Op de derde dinsdag van september vindt Prinsjesdag plaats. Op Prinsjesdag maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. Normaal kent deze dag een aantal vaste rituelen, die dit jaar niet allemaal doorgaan vanwege het coronavirus. Zo gaat dit jaar de rijtoer in de glazen koets niet door en de koning leest de Troonrede voor in de Grote Kerk in plaats van de Ridderzaal. Na het voorlezen van de Troonrede presenteert de minister van Financiën de Miljoenennota; een overzicht van de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar met bijbehorende kosten. Inmiddels is Prinsjesdag zo ingeburgerd in Nederland, maar weet jij deze feiten over Prinsjesdag al?
1. Niet altijd op dinsdag
Prinsjesdag heeft niet altijd op dinsdag plaatsgevonden. Oorspronkelijk was deze dag op de eerste maandag van november. Tussen 1815 en 1848 veranderde dit naar de derde maandag in oktober. Omdat de begrotingsbehandeling in het parlement veel uitgebreider werd en deze voor 1 januari afgerond moest zijn, werd Prinsjesdag een maand vervroegd naar de derde maandag van september. Uiteindelijk werd in 1887 de maandag geruild voor de dinsdag, waardoor Kamerleden niet op een zondag hoefden te reizen.
2. De hulde 'Leve de koning'
Nadat de koning de troonrede heeft voorgelezen, roept de voorzitter van de Verenigde Vergadering altijd ‘Leve de koning’. Deze huldebetuiging vindt al sinds 1897 plaats. De eerste keer werd deze hulde spontaan geroepen. Dominee Donner, over overgrootvader van de latere minister en vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner, was erg enthousiast over de aanwezigheid van koningin Wilhelmina, dat hij ‘Leve de koninginnen’ riep. In 2012 klonk voor de laatste keer de hulde ‘Leve de koningin’. Daarna nam Willem-Alexander het stokje over van zijn moeder. Sindsdien klinkt er door de Ridderzaal ‘Leve de koning’.
3. Hoedjesparade
Het eerste hoedje werd gedragen door toenmalig Kamerlid Erica Terpstra in 1977. Dit was een eerbetoon aan de koningin. Ook was ze gewend aan het dragen van een hoed tijdens feestelijke gelegenheden in haar studietijd. Hiermee zette zij een trend, waardoor er vandaag de dag nog opvallende hoedjes gedragen worden tijdens Prinsjesdag.
4. Vrij met Prinsjesdag
Basisscholen in Den Haag zijn vrij op Prinsjesdag. Niet alle middelbare scholen zijn vrij op deze dag. Zo past een deel van de scholen hun schooltijden aan en krijgen leerlingen een aangepast rooster. Bij het andere deel verandert er niks en moeten de leerlingen gewoon naar school.
5. Het koffertje
De Miljoenennota en Rijksbegroting worden aangeboden in het gouden koffertje. Dit koffertje wordt pas sinds 1947 gebruikt. Voormalig minister van Financiën Pieter Lieftinck wilde de documenten in stijl aan de Tweede Kamer presenteren en kwam op het idee om de papieren in een sierlijk koffertje aan te bieden.
Een leuke manier om met jouw klas nog meer te weten te komen over Prinsjesdag is de ‘Derde Kamer der Staten-Generaal’, een gratis interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8.
Derde Kamer der Staten-Generaal is een initiatief van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.
---------------