Vandaag is op ruim 5.000 scholen in Nederland om 10.00 uur het 4 en 5 mei Denkboek uitgepakt. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Ronnie Flex, ambassadeur van de Vrijheid, een videoboodschap ingesproken. Bekijk het filmpje op www.4en5mei.nl/denkboek. Voor veel kinderen is het Denkboek de eerste kennismaking met de onderwerpen Tweede Wereldoorlog, herdenken, vieren, en leven in (on)vrijheid. Het boekje wordt op aanvraag gratis verstrekt aan alle basisscholen van Nederland en in het Caribisch deel van het koninkrijk. Er staan verhalen in over verzet, vervolging, de Februaristaking en de hongerwinter.
Verzet
In het kader van het Jaar van Verzet werd het eerste exemplaar van het Denkboek overhandigd door de 94-jarige Engelandvaarder Rudi Hemmes en de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet aan leerlingen van groep 7 en 8 van de Annie M.G. Schmidtschool in Den Haag. Volgens oud-verzetsman en Engelandvaarder Hemmes is het ‘essentieel dat de kinderen van nu weten en begrijpen wat er toen is gebeurd, zodat ook zij goed blijven opletten om de vrijheid en onze fundamentele waarden en rechten te verdedigen.’
Caribische editie
Voor leerlingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit jaar voor het eerst ook een speciale editie ontwikkeld, Het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité: ‘Het Nationaal Comité vindt het belangrijk dat alle kinderen in ons koninkrijk - van Groningen tot Curaçao - na leren denken over de Tweede Wereldoorlog, het herdenken daarvan, maar ook over het vieren van onze vrijheid. Ik vind het ook van belang dat wij weten wat er op de Cariben allemaal gedaan is om Nederland tijdens de bezetting te steunen. Toen werden daar hulpacties op touw gezet om ons te helpen, net als wij dat voor hen hebben gedaan na de orkaan op Sint Maarten. Weinig mensen kennen dit verhaal.’ De Caribische editie is vanaf 12 april gratis beschikbaar in drie talen: Papiaments, Engels en Nederlands en vertelt de verhalen over de Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ga voor meer informatie naar 4en5mei.nl