Foto: Chris van Houts
Er is een recordaantal van 212.000 exemplaren van het 4 en 5 mei Denkboek 2017 besteld, daarmee is het Denkboek niet meer te bestellen. Vorig jaar werden er 208.501 exemplaren van het 4 en 5 mei Denkboek besteld, door 5.734 scholen. Dat is 74 procent van de Nederlandse basisscholen. Uit een enquête blijkt dat 98 procent van de bestellers zeer positief is over het boekje. Van de leerkrachten die het boekje hebben besteld, heeft nagenoeg iedereen het denkboek gebruikt; 70 procent heeft het gebruikt in een of meerdere lessen; 28 procent heeft het boek uitgedeeld voor zelfstandig gebruik door de leerlingen.
Denkboek 4 en 5 mei 2017
Het 4 en 5 mei Denkboek is ontwikkeld om leerlingen uit te dagen om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en democratie. Met het Denkboek leren leerlingen....
- het globale verloop van de Tweede Wereldoorlog
- het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in Nederlands-Indië
- de gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven in Nederland en in Nederlands-Indië
- wie wij herdenken op 4 mei en waarom
- wat wij vieren op 5 mei en waarom
- de rituelen die bij herdenken horen
- nadenken over het belang van herdenken in onze samenleving
- nadenken over de waarde van vrijheid voor henzelf en anderen
Docentenhandleiding
Nieuw dit jaar is de speciaal ontwikkelde docentenhandleiding bij het 4 en 5 mei Denkboek. Deze handleiding geeft suggesties voor het gebruik van het Denkboek aan de hand van acht thema’s. Herin staat ook hoe de bijbehorende, aangepaste digilessen kunnen worden ingezet. De docentenhandleiding is geleverd bij het Denkboek.
Bijzondere aanvullingen
In deze editie van het 4 en 5 mei Denkboek zijn kleine en grote wijzingen doorgevoerd. Zo zijn er nieuwe artikelen over de Jodenvervolging en over de Februaristaking. Ook is er een nieuw stuk over onderduiken én zijn de pagina’s over Herdenken (wie, wat, waarom, waar, hoe) uitgebreid. Er is een leeswijzer gekomen én een moeilijke (oorlogs)woordenlijst. Een geweldige aanvulling in het Denkboek zijn de vele monumenten waarnaar wordt verwezen. Deze komen samen op een speciaal ontworpen Monumentenposter met stickers die bij de Denkboeken zijn geleverd. Zo kun je ook het project Adopteer een Monument verbinden aan je lessen. Door het adopteren van een monument brengen de leerlingen de kennis in praktijk.