Extreme stortbuien, zoals de afgelopen weken in mei en juni 2018 zullen volgens deskundigen steeds vaker voorkomen in Nederland. Straten staan blank, kelders lopen onder en de brandweer draait overuren. Jonge vmbo’ers uit heel Nederland werkten afgelopen jaar aan oplossingen voor zulk wateroverlast, in opdracht van de Unie van Waterschappen. De teams presenteren hun ideeën op 14 juni tijdens Vakkanjers LIVE in Utrecht.
Met frisse blik oplossingen bedenken
Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor de waterschappen. “Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Het zuidoosten van Nederland maakt nu al de natste maand juni (2018) mee sinds het begin van de metingen in 1901. Tientallen millimeters neerslag in korte tijd zorgen ervoor dat het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd”, aldus dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen, dat dit jaar opdrachtgever is van Vakkanjers. “Daarom hebben we ook de hulp van de Vakkanjers ingeroepen. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk.”
Van Zuiveringsveld tot Car Floater
De Vakkanjers bedachten op hun scholen de meest uiteenlopende ideeën: bijvoorbeeld het team van het Kempenhorst College uit Oirschot, zij bedachten een Zuiveringsveld. Dit is een sportveld met gaatjes eronder waarmee het water kan worden opgevangen en gebruikt kan worden voor douches en sproeiers. De teams met de beste oplossingen pitchen hun prototypes voor jury en publiek tijdens Vakkanjers LIVE. Bekijk alle teams op www.vakkanjers.live/teams.
Finale Vakkanjers LIVE
Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers, mbo’ers en jonge professionals hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dit doen zij door middel van een spannende opdracht voor een échte opdrachtgever. De grote finale vindt plaats tijdens Vakkanjers LIVE, op donderdag 14 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens dit afsluitende event presenteren deze jongeren uit heel Nederland hun oplossingen voor wateroverlast aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen.
3D printen en decors lassen
De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin duizenden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken. Ze ervaren onder meer wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen, andere festivals bezoeken in virtual reality en nog veel meer. Ontdek het volledige programma op vakkanjers.live.
Mastermilo
Een van de highlights van Vakkanjers LIVE is YouTube-held Mastermilo. In de Werkspoorkathedraal bouwt hij in één dag zijn beroemde wipkar. Einde middag verzorgt Mastermilo een demonstratie met een rijdende wipkar. Ondertussen legt hij alles vast voor een spectaculaire video op zijn eigen YouTube-kanaal.
Positieve ervaring met techniek
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen. Uit recent onderzoek van TechniekTalent.nu blijkt onder meer dat zo’n tweederde van de jongeren techniek creatief en uitdagend noemt en toch vindt maar 32 procent techniek écht iets voor hem of haar. Vakkanjers LIVE biedt de jonge bezoekers een positieve ervaring met techniek, waardoor ze mogelijk eerder voor een technische opleiding of loopbaan kiezen.
Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21st century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.