Wil jij in de klas aandacht besteden aan Sint Maarten? Op 11 november gaan de kinderen weer zingend langs de deuren. Ook op school zijn er genoeg activiteiten te bedenken rondom deze feestdag. We denken graag met je mee. Wil jij je collega's inspireren met jouw aanvullingen? Deel ze in de reacties.
De geschiedenis van Sint Maarten
Vertel de kinderen over de oorsprong van dit feest. De feestdag is ter ere van Marinus van Tours. Toen hij soldaat was, gaf hij de helft van zijn mantel aan een bedelaar. Vervolgens had hij een droom waarin de bedelaar verscheen. Martinus hoorde toen dat hij zijn mantel met Jezus had gedeeld.
- Je kunt dit verhaal in de klas vertellen. Er zijn wel boeken te krijgen
- De kinderen kunnen het verhaal tekenen/knutselen
- Je kunt de geschiedenis met de kinderen ook naspelen en een voorstelling geven
- Met de woorden rondom het thema kun je taallessen maken
Maak samen lampions
Ga samen creatief aan de slag en maak lampions. Wat je eventueel nodig hebt is gekleurd dik papier, en gekleurd doorzichtig papier (vliegerpapier). Je kunt ook lege pakken en PET-flessen gebruiken als lampion. Ter aanvulling kun je vouwblaadjes en vlechtstroken toevoegen. De lampions kunnen beschilderd worden met pakkaatverf.
Lampionstokjes kun je kant-en-klaar kopen, maar er zijn ook mensen die gebruik maken van LED-fietslampjes.
Wanneer je even op internet zoekt, vind je tal van creatieve voorbeelden om een lampion te maken.
Tip: leg contact met een verzorgingshuis of instelling en vraag of de kinderen, voorzien van lampion, daar een paar liedjes mogen komen zingen. Leuk voor de bewoners, leuk voor de kinderen en een mooie maatschappelijke activiteit.
Samen zingen
Bij Sint Maarten horen liedjes. Wist je dat er op Spotify al juffen en meesters zijn die lijsten met Sint Maartenliedjes hebben gemaakt? Gewoon even als zoekterm ‘Sint Maarten’ typen en je komt er wel.
Leren van snoepjes
Tijdens Sint Maarten is snoep een aanwezig thema. Dat kun je prima in lessen gebruiken. Zo kun je kinderen laten rekenen met snoep verdelen (breuken/procenten), je kunt ermee optellen en aftrekken. Je kunt ook memorykaartjes maken van snoepjes. Of verzin een snoepdictee.
Wat doe jij?
Heb jij een mooi voorbeeld van bovenstaande activiteiten? Of juist een idee dat wij niet benoemd hebben? Laat een reactie achter in de comments.
Reacties