Op pad met de klas of aan de slag met een digibord? Er zijn enorm veel educatieve projecten die jouw geschiedenisles tot de leukste les ooit kunnen maken. PrimaOnderwijs zet een aantal lesideeën voor je op een rij.
1. Nederlands Openluchtmuseum
De tentoonstelling 'Canon van Nederland' behandelt alle tijdvakken uit de geschiedenis. Tijdens een bezoek maakt je klas een journaal waarin de gekozen tijdvakken voorbij komen, interactief en super leerzaam. Naast de Canon biedt het Openluchtmuseum nog meer projecten waarin bijvoorbeeld onderwerpen als migratie besproken worden. Bekijk hier het overzicht met alle educatieve projecten.
Geen bezoek maar toch aan de slag? Dat kan. Het Openluchtmuseum heeft online lespakketten voor op het digibord. Wie weet kun je inspiratie opdoen voor jouw geschiedenisles.
2. Het 4 en 5 mei Denkboek
Het 4 en 5 mei Denkboek laat leerlingen nadenken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Bestellen van het 4 en 5 mei Denkboek kan hier. Op de website van het project vind je een digitale leeromgeving met lessen over de Tweede Wereldoorlog.
3. Jong in oorlog
Hoe is het om te leven in de oorlog? In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier komen leerlingen in aanraking met onderwerpen als verzet, verraad en het dagelijkse leven in de oorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten.
4. Adopteer een monument
Met dit educatieve project betrek je jouw leerlingen bij de lokale oorlogsgeschiedenis. Adopteer samen met je klas een monument of oorlogsgraf. Daarnaast heeft dit project een digitale lesomgeving waar je aan de slag kunt gaan met monumenten, herdenken en vrijheid. Bekijk hier de lesomgeving.
5. Loopgravenproject Eerste Wereldoorlog
De bovenstaande projecten gaan voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog, maar sinds kort is er ook een educatief centrum voor de Eerste Wereldoorlog. Het educatief centrum verzorgt rondleidingen voor scholen en groepen door een nagebouwd loopgravenstelsel van maar liefst 200 meter lang met onderkomens, vormgegeven zoals aan het front in 1914-1918. Lees in dit artikel meer over dit project.
6. Geschiedenis games
Gamen in de geschiedenisles? Dat kan. PrimaOnderwijs interviewde geschiedenisleraar Tom de Kruif die vertelt over de verschillende games die aansluiten bij een interactieve en speelse geschiedenisles. Onder andere Call of Duty en Civilization komen aan bod! Lees hier het artikel!
7. Omniversum
Geschiedenis beleven op een koepelscherm kan in het Omniversum. Het Omniversum biedt diverse educatieve films met het thema geschiedenis. Leerlingen kunnen onder andere leren over D-Day, Cuba, Jerusalem en het eeuwenoude Egypte.
8. Nationaal archief
In het Nationaal Archief beleef je de bronnen van de geschiedenis. In de tentoonstelling 'Wie ben ik, wie was jij?' kruipen de leerlingen in de huid van bekende mensen uit de geschiedenis. Ze leren onder andere waarom bepaalde keuzes gemaakt werden en dat de rechten van mensen in andere tijden niet altijd vanzelfsprekend waren. Er zijn voorbereidende vragen die je ook zonder bezoek kunt behandelen in de klas. Lees hier meer.