Wie kent ‘m niet, de processierups. We praten er veel over maar we hebben vooral veel jeuk, jeuk, jeuk. Ook in de buurt van scholen of onderweg naar school komen leerlingen in aanraking met de rups en zijn wilde haren. Hoe kun je in de klas processierups-slachtoffers helpen en verlicht je de jeuk? PrimaOnderwijs verzamelde een aantal tips.
1. Een extra setje kleding
Een van de tips is om je kleding uit te trekken. In de klas is dit natuurlijk niet mogelijk. Wel is het slim om kleding te wisselen waar de haartjes nog inzitten. Adviseer daarom leerlingen (of ouders) een extra setje kleding mee te nemen naar school. Doe de oude kleding in een zak en knoop die goed dicht. Eenmaal thuis moeten de 'besmette' kleren op minimaal 60 graden gewassen worden.
2. Processie-plakband
Duik de voorraadkast van school in op zoek naar plakband. Met plakband kun je de (onzichtbare) haartjes van je huid aftrekken die nog op de huid achtergelaten zijn. Dit voorkomt nieuwe bultjes.
3. Douchen op school
Is er een douche in school aanwezig? Met lauw water kun je de haartjes afspoelen, daarnaast helpt een koude douche tegen de jeuk. Een win-win situatie. Geen douche op school aanwezig of gebrek aan tijd? Probeer dan de huid en ogen te spoelen met lauw water.
4. Smeren tegen jeuk
Verkoeling helpt tegen jeuk. Het is handig om in de klas een crème te hebben met een verkoelende stof als eucalyptus, menthol of aloë vera. Calendula doet ook wonderen. Bij de apotheek zijn de producten niet aan te slepen, maar in de plaatselijke drogist is er genoeg te vinden.
5. Föhnen niet heel praktisch
Voor sommige lijkt het föhnen van de bultjes te helpen. Tijdens het föhnen stolt het eiwit van het gif en verdwijnen de bultjes. In de klas is dit niet de meest praktische oplossing, waarschijnlijk heeft school geen föhn ter beschikking. Daarnaast kan het zelfs gevaarlijk zijn, leerlingen kunnen brandwonden oplopen.
6. Voor de biologieleraar
Je kunt een natuurlijke 'crème' gebruiken in de klas. De plant Weegbree lijkt te helpen tegen de bultjes van de processierups. Kneus de bladeren en smeer het op de bultjes. Geen plantenkenner? Zo ziet de plant eruit.
Wanneer naar de dokter?
Als leerlingen misselijk, duizelig of kort van adem zijn is het verstandig naar de huisarts te gaan. Ze hebben dan mogelijk de haartjes ingeademd.