Het is bijna dierendag (4 oktober). Ook op school kun je hier aandacht aan besteden. We geven graag een paar tips voor bij jou in de klas. Zelf nog leuke aanvullingen? Laat ze achter in de reacties.
Raad het dier
Variant 1
Maak voor dierendag een powerpointpresentatie met op elke slide een dier. Je kunt dit opdelen in thema’s zoals huisdieren, jungle, woestijn of waterdieren. Laat telkens een slide zien aan de leerlingen zonder de naam van het dier. De leerlingen kunnen raden om welk dier dit gaat. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je dit moeilijker of makkelijker maken. Je kunt ook extra vragen aan het spel toevoegen zoals uit welk land komt dit dier, wat eet dit dier of hoe heet een jonkie van dit dier.
Als de leerlingen hun antwoord hebben gegeven, kun je de naam van het dier op de slide laten zien. Vertel vervolgens wat leuke weetjes over het dier dat op de slide staat.
Variant 2
Voor deze variant heb je plastic dieren, knuffeldieren of plaatjes van dieren nodig. Laat één leerling voor de klas staan en houdt het dier boven het hoofd van de leerling. Deze mag vervolgens vragen stellen aan de medeleerlingen om erachter te komen welk dier er boven zijn of haar hoofd wordt gehouden.
Dieren memory
Laat twee leerlingen de klas verlaten, zij spelen de dieren memory tegen elkaar. Laat de leerlingen die nog aanwezig zijn in het klaslokaal nu lootjes van dieren trekken. Er ontstaan duo’s met dezelfde dieren op het lootje. Deze duo’s bespreken welk geluid dit dier maakt en oefenen om dit geluid te maken. Elk kind heeft natuurlijk een andere interpretatie van het geluid dus het is belangrijk om deze te oefenen.
Laat de twee leerlingen op de gang weer terugkeren in het klaslokaal. Deze kunnen nu om de beurt twee namen noemen. De leerlingen waarvan de naam wordt genoemd laten hun geluid horen. Wanneer deze geluiden overeen komen krijgt de rader een punt en wordt besproken om welk dier het gaat. Wie de meeste punten heeft wint het spel.
Dierengeluid
Laat via een cd of het internet dierengeluiden horen aan de leerlingen. Op internet zijn heel veel dierengeluiden te vinden. Vraag aan de leerlingen van welk dier het geluid is dat wordt afgespeeld. Je kunt ook aan de leerlingen vragen hoe het geluid heet dat een bepaald dier maakt: Bijvoorbeeld een koe (loeien) of een varken (knorren).
Je kunt de rollen ook omdraaien. Noem een dier of het geluid dat een bepaald dier maakt en laat de leerlingen het geluid van dit dier maken.
Winactie Dierenbescherming
Speciaal voor Dierendag heeft de Dierenbescherming een nummer uitgebracht voor en over dieren. Op de melodie van 'Nooit meer regen' vragen we jullie om de stembanden warm te maken voor 'Nooit meer leed'.
Beluister eerst het nummer Nooit meer Leed en neem de songtekst goed door. Kies dan uit de volgende twee opties:
- Alle kinderen (of een paar muzikale afgevaardigden) zingen het nummer gezamenlijk in en maken hier een film- of geluidsopname van.
- Of maak een toffe videoclip op het nummer. Dit mag helemaal zelf ingevuld worden.
En deel de actie ook vooral met je omgeving! Want hoe meer mensen het nummer horen, hoe beter voor de dieren!
De opname of de clip stuur je uiterlijk 8 oktober naar
De winnende scholen krijgen een waanzinnig leuk pakket bomvol producten die dieren goed kunnen gebruiken en hen helpen te overleven. Zo kunnen jullie het schoolplein en de omgeving diervriendelijker maken! Denk aan vogel- en egelhuisjes, vogelvoer et cetera. De waarde van het pakket is minstens €100 waard. En we geven maar liefst 3 pakketten weg, dat betekent 3x kans!