Het is weer bijna tijd om de gameconsoles en tablets op te bergen: de Nationale Buitenspeeldag staat voor de deur! Jantje Beton en Nickelodeon organiseren samen al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag om alle kinderen te stimuleren een hele dag buiten te laten spelen. PrimaOnderwijs heeft voor jou 5 tips op een rij gezet om mee te doen aan deze feestelijke traditie! Zelf nog leuke tips? Deel ze in de comments.
Een hut bouwen
Neem je klas een dagje mee naar het bos om hutten te bouwen. Een omgevallen boom, een kuil of een laaghangende tak kun je prima gebruiken voor de basis van de hut. Je ziet dat iedereen zijn of haar eigen ideeën heeft tijdens deze activiteit: de ene hut wordt klein en comfortabel terwijl een andere hut iets luxer en gedetailleerd afgewerkt is. Een perfect moment om al je creativiteit in te zetten in de frisse lucht!
Avontuurlijk dagje
Ben je op zoek naar meer uitdaging? Zoek een klimbos of een hindernisparcour in de buurt op. Er zijn vaak verschillende ‘moeilijkheidsgraden’ mogelijk tijdens zo’n activiteit dus zelfs de kinderen die iets meer verlegen zijn en liever op de achtergrond staan kunnen hier plezier beleven!
Speurtocht
Een speurtocht is een spannende en leuke activiteit om te organiseren voor buiten: je kunt er namelijk helemaal je eigen draai aan geven. Kies bijvoorbeeld voor een leuke bingo speurtocht waarbij de kinderen een bingokaart krijgen en alle dingen onderweg moeten zoeken. Een opdrachten bingo waarbij er per onderdeel rebussen of sommen opgelost moeten worden maakt het leren nóg leuker en je steekt er nog meer kennis van op!
Oudhollandse spelletjes
Wat is er nóg leuker dan oudhollandse spellen spelen? Plan een dagje waarop alle klassen deelnemen aan oudhollandse spelletjes zoals blikgooien, eierrace, blaaspijp schieten, flessenvoetbal, hinkelen, elastieken, steltlopen en niet te vergeten… spijkerpoepen en koekhappen! Varieer tussen solo-opdrachten en opdrachten voor teams. Veel plezier!
Levend memory
Voor het spel Levend memory worden er twee ‘zoekers’ weggestuurd. De overgebleven kinderen mogen allemaal een duo partner uitzoeken (of de juf of meester kiest deze duo’s uit) om hier een team mee te vormen. Zij bedenken samen een gebaar, een dansje of een houding zodat het duidelijk wordt dat zij een duo zijn. De zoekers mogen terugkomen als het spel voorbereid is om alle paartjes te vinden. Zoeken maar!
Reacties