Het is geweldig om te leren over de ruimte en het zonnestelsel. Verbeelding en nieuwsgierigheid worden geprikkeld. Het is ook spannend: het ontdekken van de ontelbare mysteries van ons universum. Bibliotheekboeken zijn een grote bron van informatie, maar je hebt ook een behoorlijk aantal interessante apps voor de ontluikende astronauten. Space van Tinybop is er zo een.
Wat is het Space by Tinybop?
Met Space by Tinybop kunnen leerlingen elke planeet, onze maan en de zon verkennen door ze te vergelijken op grootte, gewicht en vele andere unieke kenmerken, zoals windstormen, vulkanen en rotsachtige ringen. Via 3D-afbeeldingen en animaties krijgen de leerlingen basisinformatie over de planeten en de zon.
Hoe werkt de app?
Om Space te kunnen verkennen, moet je eerst een ruimteschip uitzoeken, je naam op dit ruimteschip zetten en een kleur aan de raket geven. Voor verdere instellingen, zoals de Nederlandse taal, klik je op de menupictogrammen. Het ontdekken van de ruimte kan beginnen! Je raket staat klaar om te worden gelanceerd. Eenmaal los van de aarde, vliegt je raket door de ruimte en alles is aan te klikken. Aan de linkerkant van het scherm bevindt zich een sleutel. Als je hieraan draait, ontpopt zich een scherm met diverse pictogrammen waarmee de verschillende planeten kunnen worden ontdekt. In het midden van het scherm zie je ons zonnestelsel met de zon en de planeten die eromheen draaien. Aan de rechterkant van het scherm staan vier pictogrammen waarmee je planeten onderling kunt vergelijken met betrekking tot hun positie, grootte, afstand tot de zon en gewicht.
Wat leer je allemaal?
Het is mogelijk om van het ene menu naar het andere te gaan en van de ene planeet naar de andere. Er staat niets vast. Je mag het allemaal zelf gaan ontdekken. Leuke geluidseffecten voegen sfeer toe. Tik op een willekeurige planeet in de ruimte. De app zoomt dan in om meer details weer te geven van de betreffende planeet. Als je dan over de planeet veegt, kun je de interne lagen bekijken. Je kan kijken hoe de atmosfeer eruit ziet en op het sneeuwpopje klikken om het weer op de planeet te bekijken. Als je op de virtuele schaal klikt, kan je het gewicht van de betreffende planeet gaan vergelijken met een andere planeet of de zon. En zo is er nog veel meer te doen in deze visueel verbluffende app. Zet op de maan een voetafdruk van een astronaut of meet de temperatuur op de bodem van elke planeet om te ontdekken of we daar als mens kunnen leven. Klik op de meteoriet om deze op een planeet te gooien of in de ringen van Uranus te werpen. Hiermee wordt het begrip van zwaartekracht getest. Wanneer de steen wordt gegooid naar een planeet met een atmosfeer, dan zie je de meteoriet verbranden. En bij een planeet zonder atmosfeer, zie je dat de steen op de planeet landt en een krater vormt op het oppervlak.
Deze functies zijn allemaal te ontdekken in Space by Tinybop
- Bezoek 8 planeten en de zon
- Bestudeer het oppervlak van elke planeet en de zon van dichtbij
- Ontdek de kenmerken van elke planeet
- Gooi meteorieten op elke planeet om hun atmosfeer en zwaartekracht te testen
- Zie hoe groot en massief elke planeet is en de zon door ze met elkaar te vergelijken
- Speel met en observeer de baan van elke planeet rondom de zon
- Volg de baan van de maan om de fasen van de maan te ontdekken
- Kijk hoe snel of langzaam elke planeet om zijn as draait en hoelang elke dag duurt
- Gluur in de rotsachtige korst van elke planeet of in zijn gasvormige buitenste laag
- Beweeg de as van de Aarde om te zien hoe het de seizoenen beïnvloedt
- Verken de rotsachtige oppervlakte van Mars met NASA ‘s Curiosity
- Ervaar extreem weer op Venus
- Ontdek waarom Mercurius zoveel kraters heeft
- Kom te weten waaruit de ringen van Saturnus gemaakt zijn en laat ze draaien
- Ontdek diamanten op Neptunus en Uranus
Space handboek
Extra uitleg wordt gegeven door tekst die bij de animaties is geplaatst. Leerlingen kunnen deze tekst lezen om nog meer te leren. Het kan leerlingen echter wel wat tijd kosten om erachter te komen wat alle beschikbare opties zijn, hoe ze moeten worden gebruikt en wat het doel van een bepaalde activiteit is. Voor aanvullende informatie en om het leren uit te breiden, kunnen ouders en leraren het uitgebreide Space Handbook downloaden op de website van Tinybop. Deze gids biedt extra informatie over astronomie en astronomen, definities, suggesties over wat te zoeken en te proberen in de app, discussievragen, afbeeldingen en bronnen. Het is gratis beschikbaar in meerdere talen, waaronder Engels.
Zonnestelsel en planeten verkennen als een echte astronaut
Deze app is fantastisch! Het is perfect voor leerlingen die meer willen weten over de ruimte. En de activiteiten zijn zo leuk! Het laat leerlingen het zonnestelsel en de planeten verkennen als een echte astronaut, zo cool. Prachtig geïllustreerd, geanimeerd en zeer interactief. De grote kracht van deze app is dat de leerlingen in een nieuwe wereld duiken. Er is geen specifieke volgorde om de ruimte te ontdekken. Het is een educatieve verkenning van ons zonnestelsel. Echt geweldig om je lessen over de ruimte te ondersteunen of te verdiepen met deze app.
Vak: Natuur/Wetenschap & Techniek
Doelgroep: Vanaf 6 jaar
Besproken voor COS door Mandy de Bruijn, leerkracht en ICT-juf. Te downloaden in de Appstore.