Kaartmonument.nl maakt het voor middelbare scholen mogelijk om op interactieve wijze aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Docenten en leerlingen kunnen op een kaart herdenkingsplaatsen markeren en hier verhalen aan toevoegen.
Nu alle fysieke herdenkingen door het coronavirus zijn afgelast en veel leerlingen thuiszitten, biedt het Kaartmonument de mogelijkheid om op een andere manier stil te staan bij het onderwerp 75 jaar vrijheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis ondersteunt dit initiatief van Esri Nederland. ‘Herdenken is ook leren’, zo zegt hij.
Op afstand
Eerder was een bezoek aan een oorlogsmuseum, herdenkingsplek of -evenement voor leerlingen in het voortgezet onderwijs een vast onderdeel van het curriculum. Nu alle leerlingen thuiszitten, brengt dit voor docenten nieuwe uitdagingen met zich mee. Tom Kuijpers, GIS-onderwijscoördinator: ‘Wij hoorden steeds meer signalen van docenten dat ze moeite hebben om geschiedenis en de herdenking tot de verbeelding te laten spreken. Vandaar dat wij hebben besloten om een tool te ontwikkelen waarmee leerlingen door middel van opdrachten een online herdenkingsplek kunnen inrichten met zelf verzamelde verhalen. Scholen kunnen zich gratis aanmelden voor het Kaartmonument en hierdoor toch aandacht besteden aan 75 jaar vrijheid.’ Staatssecretaris Paul Blokhuis ondersteunt het Kaartmonument van harte en roept alle middelbare scholen in Nederland op om mee te doen.