Met het TOScongres willen wij ouders, zorg- en onderwijsprofessionals voorlichten over TOS. Naast kennis over TOS krijg je praktische handvatten die gelijk de volgende dag al ingezet kunnen worden.
We bieden een breed programma voor alle leeftijdsgroepen van vroege signalering bij kinderen vanaf 2,5 jaar tot identiteitsontwikkeling bij jongvolwassenen. Voor onderwijsprofessionals in het primair onderwijs hebben we een uitgebreid en interessant aanbod bestaande uit onder andere onderstaande lezingen en workshops;
- Antwoorden op vragen van ouders. Plenaire lezing van hoogleraar logopediewetenschap Ellen Gerrits, waarin Ellen wetenschappelijke kennis over TOS probeert te vertalen naar antwoorden voor ouders.
- Vechten voor mijn kind met een TOS. Plenaire lezing van ervaringsdeskundige ouder Heleen Gorter. In deze lezing neemt Heleen u mee in haar leven met haar zoon met TOS vanaf zijn geboorte tot eind groep 8. Ze laat zien en horen wat een TOS is en vertelt over de gevolgen van TOS op de ontwikkeling van haar zoon en op het gezin.
- Taal in het kwadraat: een neuropsychologisch perspectief op taalontwikkelingsstoornissen. Een plenaire lezing van bijzonder hoogleraar TOS en klinische neuropsycholoog Constance Vissers, waarin Constance stelt dat een TOS niet alleen de dialoog met de buitenwereld beïnvloed, maar ook de dialoog met de eigen binnenwereld. Het neuropsychologisch perspectief op TOS ontrafelt problemen in termen van interactie tussen taal en andere cognitieve functies en draagt zo bij aan inzicht in de grondslag van TOS.
- Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind. Een workshop van orthopedagoog en auteur Bernadette Sanders-Rosbergen over het signaleren van een TOS en het begeleiden van het kind met TOS in de klas.
- TOS op de basisschool: praktisch bekeken. Een workshop van orthopedagoog en TOS-begeleider Angela van de Weg met praktische tips, handvatten en ideeën hoe een kind met TOS te begeleiden in de klas.
- TOS en/of ASS? Een workshop van Hogeschooldocent Anouk Middelkoop-van Erp over de overlap van en het verschil tussen TOS en ASS.
- De overlap tussen TOS en dyslexie. Een workshop van logopedist en dyslexie specialist Chantal Mailly over het signaleren en begeleiden van dyslexie bij kinderen met TOS.
- Meertaligheid & TOS. Een workshop van Ambulant begeleider cluster 2 en meertaligheidsspecialist Brigitte Waelpoel Vogten over het verschil tussen TOS en TOA (taalontwikkelingsachterstand) bij meertalige kinderen. Een actueel onderwerp waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt!
- Ontdek de kracht van ondersteunend tekenen bij TOS. Een workshop van Pien van der Most die vanuit haar ervaringen als logopediste en ambulant begeleider cluster 2 het ondersteunend tekenen heeft ontwikkeld. Een praktische workshop waarin het vuur voor de kracht van ondersteunend tekenen bij iedereen zal gaan branden.
- Verhalen vertellen met de verhaalvlecht. Een workshop van logopediste en klinisch linguïst Katja Daamen waarin uitgelegd wordt waarom het voor kinderen met een TOS zo lastig is om een verhaal te vertellen en hoe de verhaalvlecht kan helpen een verhaal te vertellen én begrijpen.
- TOS beleving. Een ervaar workshop van logopedisten Mariska van Densen en Sandra Lamers. Ervaar zelf hoe het is om een TOS te hebben, begrijp een kind met TOS beter en krijg inzicht in wat een kind met TOS nodig heeft. Deze workshop wordt alleen live gegeven.
Naast bovenstaande workshops bieden wij ook workshops voor andere leeftijdscategorieën waar u zich natuurlijk ook voor in kunt schrijven. Het TOScongres is zowel live als online te volgen. Voor de live versie worden de dan geldende corona regels gevolgd. Indien een live congres niet mogelijk is vanwege deze regels wordt er overgeschakeld naar een volledige online versie van het congres. Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij www.tos-centraal.nl.