Debatteren voor een publiek, dat kunnen niet alleen Europese politici maar ook basisschoolleerlingen. Dat laten zij zien op zaterdag 25 mei, in de week van de Europese Parlementsverkiezingen, tijdens het landelijke Madurodam Basisschool Debattoernooi in Den Haag. Op deze dag komen bijna veertig teams van leerlingen uit groep 7 en 8 in actie om hun spreekkunsten te laten zien en te strijden om de titel ‘Landelijk Basisschool Debatkampioen 2019’.
Verbinding met de buurt
Vanuit het hele land reizen leerlingen met hun leerkracht af naar Den Haag om te laten zien hoe overtuigend zij kunnen spreken. Maar dat is niet het enige onderdeel van het debat, het debat motiveert ook om goed te luisteren en om nieuwsgierig te blijven naar ideeën van anderen. Onderdeel van de voorbereiding was bijvoorbeeld om met buurtgenoten in gesprek te gaan over de stelling: ‘Op elke school moet groep 8 jaarlijks een avondmaaltijd koken voor ouderen uit de buurt.’ Zo laten de leerlingen tijdens het debattoernooi hun mondelinge taal- en kritische denkvaardigheid zien én maken ze verbinding met mensen en ideeën buiten hun eigen omgeving.
Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie
Onder de deelnemende teams bevinden zich onder andere vier teams van het mentorproject van Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie (SKC) uit Amsterdam. SKC ondersteunt basisschoolleerlingen uit een kansarme omgeving. Daarnaast zal drievoudig winnaar van de titel Het Mozaïek uit Arnhem aanwezig zijn, net als de winnaar van het Nijmeegse Debattoernooi Jenaplanschool De Sterredans. Zeven scholen doen voor het eerst mee met het toernooi en maken dan ook kans op de prijs voor Beste Nieuwkomer op het toernooi.
Finalespel
Tijdens de debatdag voeren de leerlingen drie debatten, waarin steeds een andere stelling centraal staat. Zij worden tijdens het debatteren beoordeeld op hun presentatie, argumentatie en teamwork. De dag wordt afgesloten met een groot finalespel waarin de diverse scholen samen moeten werken om opdrachten uit te voeren.
Op de foto de winnaars van 2018: Sahel, Nisrine, Shoga, Hosna en Anya van Het Mozaïek in Arnhem