Onderzoek bewijst dat kinderen die op jonge leeftijd goed leren omgaan met geld, financiële problemen in de toekomst kan voorkomen. Eurowijs heeft gratis lesmateriaal voor de groepen ½ tot en met 8 van het PO en voor de onderbouwgroepen van het VO. Ook wordt dit aansprekende lesmateriaal veelvuldig ingezet in het speciaal onderwijs.
Het lesmateriaal
De Eurowijs lessen bestaan uit 3 verschillende filmpjes met daarbij behorende opdrachten. Voor de onderbouw is er veel aandacht voor het herkennen en tellen van geld, sparen en uitgeven, en natuurlijk hoe herken je vals geld. Voor de bovenbouw komen geldcriminaliteit, reclame en vreemde valuta aan bod. Het lesmateriaal is een doorlopende leerlijn die elk jaar aanvulling biedt om leerlingen de financiële vaardigheden aan te leren. De visie op financiële educatie van Wijzer in geldzaken, de Nibud leerdoelen en de kerndoelen van het Ministerie van OCW zijn de basis van het lesmateriaal.
De leerlingen krijgen een werkboekje en placemat waarin ze werken. Dit lesmateriaal kunnen ze na de les mee naar huis nemen. Voor de leerkracht is er een uitgebreide lesbrief en een geldposter voor in de klas. De lessen duren een half uur (groep ½) tot anderhalf uur (groep 8) en worden ondersteund door een digibord presentatie. De voorbereidingstijd is ongeveer 10 minuten. Het lesmateriaal is gemakkelijk per stuk bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verzonden. Bestel hier het lesmateriaal.
Extra downloads en online lessen
Naast het fysieke lesmateriaal heeft Eurowijs ook extra lesmateriaal wat je kunt downloaden. Deze rekenbladen, puzzels, doeplaten en kleurplaten vind je op: eurowijs.nl/downloads
De online lessen kan je klassikaal geven en duren ongeveer 20 minuten. De leerlingen werken alleen of in een groepje op hun eigen device: eurowijs.nl/online
Eurowijs Kids
Op deze website, speciaal ontwikkeld voor kinderen, vinden kinderen alle informatie en leuke weetjes over geld. Aangevuld met veel filmpjes en een quiz. Kinderen kunnen hier ook een spreekbeurtpakket over geld aanvragen.
Reacties