Zit jij vrijwilliger of noodgedwongen thuis vanwege het COIVD-19 virus? En heb je alle Netflix-series al wel gezien? Ga weer lekker met een boek op de bank zitten! Wij hebben een paar goede boeken op een rijtje gezet. Natuurlijk over onderwijs, maar ook een paar die je gewoonweg niet meer weg kunt leggen.
3 Boeken met een boodschap
1. Juffen zijn toffer dan meesters
Facebook en andere social mediakanalen zijn erg leuk om in contact te blijven met vrienden en familie, maar het heeft ook een negatieve kant. Er is veel informatie online, waardoor het moeilijk kan zijn om de waarheid te achterhalen. Factchecking is belangrijker dan ooit, maar het wordt helaas nog te weinig gedaan.
In Juffen zijn toffer dan meesters trekken Pedro De Bruyckere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof de lijn door van hun bestseller Jongens zijn slimmer dan meisjes. Gesteund door onderzoek bespreken ze een volledig nieuwe reeks onderwijsmythes. In verhitte debatten zoeken ze naar het sterkst gedragen standpunt. Ook als er daardoor hardnekkige fabels moeten sneuvelen.
2. Klaskit : tools voor topleraren
Lesgeven kan je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles geeft bij iedereen hetzelfde resultaat. Maar dat betekent niet dat er geen hulpmiddelen zijn die echt impact hebben.
In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar succesvolle manieren die écht werken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doelgroep, en waarom.
3. Creatieve scholen
Een boek vol anekdotes, praktijkvoorbeelden en grensverleggend onderzoek - geschreven in een humoristische en vermakelijke stijl. Onderzoek dat docenten, ouders en politici zal inspireren om opnieuw te kijken naar het werkelijke doel van onderwijs.
Ken Robinson is een zeer invloedrijk persoon op het gebied van onderwijs. Met Creatieve scholen richt Robinson zich op een van de belangrijkste problemen van onze tijd: hoe transformeer je het problematische schoolsysteem tot een succesvol schoolsysteem? Robinson stelt een zeer persoonlijke en organische aanpak voor om zo alle jongeren te betrekken bij de uitdagingen die de 21e eeuw heeft te bieden.
3 Boeken voor bij de open haard
1. ’T Hooge Nest
Dit jaar is het 75 jaar sinds Nederland werd bevrijd van de nazi’s. Het is goed om hierbij stil te staan, maar ook om verhalen te lezen van deze verschrikkelijke tijd. Ons magazine staat natuurlijk boordevol informatie, maar om het gruwelijk verbazende en bovendien waargebeurde verhaal te lezen van verzetsheldinnen is iets om te koesteren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazi-kopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
2. Wabi-sabi
Wabi Sabi is de acceptatie dat 'niets blijft zoals het is' en komt oorspronkelijk uit Japan. Dit boek biedt een heel nieuwe kijk op de wereld en je leven. Het helpt de schoonheid in imperfectie te zien, simpelheid te waarderen en de vergankelijkheid van het leven te accepteren. De filosofie van wabi sabi is relevanter dan ooit, in een wereld waarin alles draait om sneller, beter en meer. Wat als we daar nu eens mee zouden stoppen? In deze onzekere tijd, vanwege het coronavirus, kunnen we snel focussen op de negatieve kant van het leven.
Het verhaal: Als Samuel, een introverte, ietwat eenzame literatuurdocent, op een dag zijn voordeur opent, glipt er een kat zijn huis in. Hoewel hij zich eigenlijk zo snel mogelijk van de indringer wil ontdoen, zet hij toch wat eten voor hem neer. En diep in zijn hart moet hij toegeven dat hij het gezelschap van het eigenwijze dier wel kan waarderen. De kat blijft.
3. Lieve mama
Je denkt dat je je grenzen kent. Maar als je gezin in gevaar is... hoe ver ga je dan? Een vlotte thriller die makkelijk te lezen is. Esther Verhoef is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Verpleegkundige Helen is getrouwd met de succesvol horecaondernemer Werner. Ze hebben drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. Hun leven lijkt zorgeloos tot die bewuste avond. Ralf, achttien jaar, woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Totdat hij zich laat meesleuren in een crimineel plan. Een overval op de woning van Helen en Werner.
3 boeken voor het leergierige kind
1. Het mysterie van niks en oneindig veel snot
Als jouw leerlingen (of kinderen) alleen maar vragen stellen en alles willen weten dan is dit boek misschien wel iets voor ze! Een boek vol antwoorden op prangende vragen. Ook leren ze dat er soms geen antwoord is op een vraag. Mooie illustraties maken dit een genot om te lezen en bekijken. En er is oneindig veel humor.
Met Het mysterie van niks en oneindig veel snot is de grensverleggende non-fictietrilogie van Jan Paul Schutten en Floor Rieder compleet. De eerste twee delen, Het raadsel van alles wat leeft en Het wonder van jou en je biljoenen bewoners werden bejubeld in binnen- en buitenland; in Nederland gingen er bijna 100.000 exemplaren over de toonbank en de boeken werden aan elf landen verkocht. Het laatste deel is het spectaculaire sluitstuk van de trilogie. Met goud-op-snee bladzijden en linnen rug is ook dit derde deel een prachtig cadeauboek.
2. 50 helden die de wereld mooier hebben gemaakt
Vijftig mensen uit de wereldgeschiedenis bereiden hun toespraken voor. Ze komen in aanmerking voor prijzen waarmee hun beroemde prestaties (en dingen waar je niets van wist) worden geëerd. Wie wint de prijs voor het slechtst gehumeurde muzikale genie? Wie wordt de betoverendste dreuzel? En wie krijgt de prijs voor prijzen uitreiken? Kom erachter met dit boek vol inspirerende biografieën. Het boek zit vol met weetjes en komt tot leven dankzij de speelse illustraties van Ana Albero. Vanaf 4 jaar.
3. Het meisje dat nooit fouten maakte
Er zijn veel kinderen die perfectionistisch zijn, wat kan leiden tot faalangst en andere nare gevoelens. Die boek sluit daar perfect op aan. Als volwassenen weten wij dat fouten nodig zijn om beter te worden en te leren. Maar kinderen weten dit vaak nog niet. Of vinden het lastig hiermee om te gaan. Met dit boek leer je samen met je leerling dat fouten maken juist goed is. Een echte aanrader voor leerkrachten die in hun klas bewust bezig zijn met het gedachtegoed achter de growth-mindset.
Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken.
Bij dit boek is ook een lesplan ontwikkeld. Dit kun je hier downloaden.