Een van de uitzendingen van Pointer kijkt naar de uitdagingen van inclusief onderwijs in Nederland. Zeker een kijktip voor jou als onderwijsprofessional. Waarom? Het speciaal onderwijs blijft groeien en de wachtlijsten nemen toe. Dit komt doordat reguliere scholen onvoldoende kunnen voorzien in de behoeften van leerlingen die extra hulp of zorg nodig hebben. Hoe denk jij dat de toekomst van inclusief onderwijs eruitziet in Nederland?
In 2035 moet iedereen onderwijs volgen op de reguliere school in zijn of haar eigen buurt, inclusief kinderen die extra ondersteuning of zorg nodig hebben. Maar kunnen reguliere scholen dit wel bieden? Steeds meer kinderen zitten thuis en wachtlijsten voor speciale scholen blijven toenemen. Dit leidt tot geldtekorten. De middelen die nodig zijn voor speciaal onderwijs komen vaak ten koste van de reguliere scholen. Samenwerkingsverbanden, verantwoordelijk voor passend onderwijs in de regio, hebben slechts één pot met geld die verdeeld moet worden tussen speciaal onderwijs en extra ondersteuning op reguliere scholen. Hoe meer leerlingen naar het speciaal onderwijs gaan, hoe minder er overblijft voor reguliere scholen.
Volgens Alain van de Haar, directeur van de sectorraad GO, de koepel voor gespecialiseerd onderwijs is het essentieel om de samenwerking tussen speciale en reguliere scholen te verbeteren. “Als we onze expertise beter verbinden aan het reguliere onderwijs, kunnen we een grote stap vooruit zetten,” zegt hij.
Pointer is elke donderdag om 20:25 uur te zien op NPO 2. Hier kun je de uitzending over inclusief onderwijs terugkijken.
Pointer is het tweewekelijkse onderzoeksprogramma van KRO-NCRV. Pointer brengt om de week (in de even weken) een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert, waarbij de burger centraal staat.
Reacties