Podcasts zijn helemaal 'in'. Podcasts zijn audioprogramma’s die gaan over van alles en nog wat. Je luistert ze gemakkelijk op je telefoon. Zo kun je een podcast luisteren tijdens een fietstochtje naar de supermarkt, in de auto op weg naar werk of gewoon lekker op de bank. Om je in de kerstvakantie te vermaken zijn hier vijf inspirerende podcasts met het thema onderwijs.
Opgejaagd
Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in de radiodocumentaire en podcastserie 'Opgejaagd'. Als moeder van twee jonge kinderen verbaast ze zich over de manier waarop het systeem in Nederland voor ouders en kinderen geregeld is. Al haar vragen worden beantwoord in deze verdiepende podcast.
Onderwijsvragen
Waarom hebben we lange zomervakanties, klaslokalen en lessen van 50 minuten? In de podcast Onderwijsvragen vraagt Claire Boonsta zich hardop af waarom bepaalde dingen in het onderwijs zo vanzelfsprekend (lijken) te zijn. PrimaOnderwijs was één en al luisterend oor!
Onderwijsmythes
De podcasts van De Anonieme Orang-Oetan gaan over het onderwijs. In elke podcast staat een bepaald onderwerp centraal. In de eerste aflevering worden Belgische onderzoekers geïnterviewd over welke onderwijsmythes er bestaan. Dit wil je weten!
Kennisnet
In de podcasts van Kennisnet worden de recente ontwikkelingen in ICT-technologie in relatie tot onderwijs besproken. Zo worden er mensen uit het onderwijs geïnterviewd over actuele thema’s. Afleveringen gaan bijvoorbeeld over iPad-onderwijs, virtual reality in de persoonlijke leeromgeving en kennisuitwisseling in de Cloud. Technisch óf niet technisch, ze verklappen heel wat ‘klaslokaal-hacks’ die meteen toepasbaar zijn bij jou in de klas!
De Correspondent
In de podcasts ‘Goede Gesprekken’ van De Correspondent gaat Lex Bohlmeijer in gesprek met inspirerende mensen. Alle gasten die hij ontvangt hebben een bijzonder verhaal. Zo spreekt Bohlmeijer ook met professionals uit het onderwijs. Hij praat onder andere met een historicus die de geschiedenis van het onderwijs heeft onderzocht en een onderwijspedagoog met eigenzinnige ideeën over vernieuwing van het onderwijs.
In de recent gepubliceerde podcast ‘Schooluitval’ praat Bohlmeijer met drie leraren uit Amsterdam Nieuw-West die een stichting zijn begonnen om jongeren te motiveren in de wijk. Zeker het luisteren waard!