GroenLinks en SP zijn tegen de bezuinigingen, daarom lanceren ze een actie: onderwijs laat je horen. Onderwijsminister Slob heeft gezegd open te staan voor suggesties tegen overbodige geldverspilling en onnodige regels in het onderwijs. Die uitdaging gaan GroenLinks en de SP graag aan. Maar daar hebben Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) de hulp van het onderwijs hard bij nodig.
Onderwijs laat je horen
De twee partijen zijn tegen de bezuinigingen, omdat het onderwijs volgens hen nu al onder druk staat. Te grote druk. Overvolle klassen, een torenhoge werkdruk, bureaucratie en een te laag salaris maken het belangrijke en mooie beroep van onderwijzer onnodig onaantrekkelijk.
Verder luidt de verklaring:'Het onderwijs is kampioen werkdruk. Maar liefst één op de vier leerkrachten krijgt te maken met burn-outverschijnselen. Mede hierdoor is het lerarentekort dat eraan komt gigantisch. Naar verwachting hebben we, alleen al in het basisonderwijs, in 2025 meer dan 10 000 voltijdbanen te weinig. Wat de twee partijen betreft moet voorkomen worden dat het gat in de begroting, deze fout van politiek Den Haag dus, ten koste gaat van meesters, juffen, leerlingen en studenten. Het is niet realistisch hen te vragen nóg meer te gaan overwerken. Of nóg meer leerlingen in de klas op te vangen.'
Actiesite
Daarom willen de partijen van leraren zelf horen wat er anders kan. Op de actiesite kunnen mensen die werkzaam zijn in het hele onderwijs hun suggesties kwijt. Op 14 februari organiseren GroenLinks en de SP voor alle geïnteresseerden een avond om in gesprek te gaan over de suggesties.