Dit jaar ontvingen meer dan 210.000 leerlingen uit groep zeven en acht in het basisonderwijs het 4 en 5 mei Denkboek. Dit ondanks het feit dat de scholen als gevolg van de coronamaatregelen beperkt open waren. Juist in deze tijden bleek stilstaan bij (75 jaar) vrijheid, de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren extra waardevol en belangrijk. Met het Denkboek daagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei kinderen uit zelf over deze thema’s na te denken. Begin april 2021 komt de zesde editie uit.
In 2021 krijgt het 4 en 5 mei Denkboek een make-over, zowel in de vorm als in de inhoud. Kinderen gaan in het nieuwe Denkboek nog actiever aan de slag met de thema’s herdenken, vieren en vrijheid. Er is meer ruimte voor kinderen om het Denkboek van zichzelf te maken, doordat ze artikelen kunnen aanvullen met informatie uit hun eigen omgeving. Zo worden vrijheid, herdenken en vieren betekenisvoller, meer van nu en relevanter voor hun eigen leefwereld. Ook is er aandacht voor het doorgeven van (familie)verhalen. Het Denkboek blijft een bron van informatie over de Tweede Wereldoorlog, maar met een grote focus op zelf nadenken over de verschillende thema’s. Het 4 en 5 mei Denkboek is het grootste onderwijsproduct over herdenken en vieren in het basisonderwijs.
Met het 4 en 5 mei Denkboek leren kinderen:
- Wie wij herdenken op 4 mei en waarom;
- Wat wij vieren op 5 mei en waarom;
- De rituelen die bij herdenken en vieren horen;
- Nadenken over het belang van herdenken in onze samenleving;
- Nadenken over de waarde van vrijheid voor henzelf en anderen;
- Het globale verloop van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in Nederlands-Indië;
- De gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven in Nederland en in Nederlands-Indië.
Wil je aan de slag met het 4 en 5 mei Denkboek? Bestel voor elke leerling van groep 7 een gratis boekje. Dat kan tot 18 december 2020 via onderwijsinformatie.nl/4en5mei.
Dit artikel is verschenen in PrimaOnderwijs nr. 4 Natuur & Techniek, september 2020.