In Tinybop Coral Reef verken je de wereld onder water. Er zijn onderzeese geluiden te horen en er kan informatie over planten en dieren worden gevonden. Coral Reef is de tiende app van een reeks die is ontworpen om wetenschappelijke nieuwsgierigheid te bevorderen. In elke app leren leerlingen fascinerende onderwerpen - de werking van het menselijk lichaam, de aarde, de ruimte, het weer, zoogdieren, planten, huizen enz. In Coral Reef ontdek je hoe zeedieren samenleven en met elkaar omgaan in een ecosysteem.
Hoe werkt Coral Reef?
Je tikt op het pictogram afspelen. Er verschijnt een kleurrijk geïllustreerde onderwaterwereld op het scherm. Je kan ook op een zeedier klikken of op een plant. Deze kan je ook verplaatsen. In deze app gelden geen regels, komen er geen scores voor en is er geen tijdslimiet. Leerlingen kunnen zoveel verkennen als ze willen en in hun eigen tempo. De app maakt geen gebruik van in-app-aankopen en advertenties en vereist geen internetverbinding als ie eenmaal gedownload is.
Het is mogelijk om uit 7 verschillende scènes te kiezen. Hiervoor ga je naar het keuzemenu. Wanneer je bijvoorbeeld voor de rifhaai kiest, verschijnt er een nieuwe scène met een haai die over een zanderige oceaanbodem zwemt. Het is mogelijk om zelf vissen en planten aan de scène toe te voegen. Er wordt via naamkaartjes aangeleerd hoe de verschillende planten/dieren heten. Om deze naamlabels in je scherm te krijgen, is het wel noodzakelijk dat je de taal instelt. Hiervoor ga je naar het pictogram Instellingen in de zijbalk in het scherm.
Tandenpoetsen van een haai
Door te klikken en kijken naar afbeeldingen, te luisteren naar geluiden en teksten te lezen, leer je van alles over het rif. Van kleine plantjes tot grote haaien. Er zitten niet veel geluiden in de app, maar de geluiden die er zijn, geven een extra ervaring. Zo hoor je het kabbelen van water, het borrelen van lucht, papegaaivissen die schrapen en garnalen die klikken. Er kan op elk wezen in het scherm worden getikt. Leerlingen kunnen met vissen spelen en ondertussen meer over de betreffende vis leren. Ook is het mogelijk om zeegras te kweken om zeedieren te kunnen voeden. Ook kunnen de tanden van de haai schoongemaakt worden en kunt zien hoe kwallen hun voedsel eigenlijk verteren. Je ziet hoe zeesterren de dode restjes van de zeebodem opruimen en er kan verstoppertje worden gespeeld met octopussen. Als speler help je zeeschildpadden om schoon te worden, red je krabben worden van een stekende garnaal en kun je ontdekken hoe de zon algen en zeeplanten laat groeien. De begrippen carnivoren, alleseters en herbivoren worden ook aangeleerd. Alles wordt mooi in beeld gebracht door prachtige illustraties.
Deze app maakt leren leuk!
Het is een leuke en speelse manier om kinderen kennis te laten maken met de wonderen van het leven onder de zee. Hoewel de app niet veel tekst of uitleg heeft, kan je de nieuwsgierigheid van de leerlingen zeker prikkelen. Het biedt prachtige illustraties en leuke interacties. Alles wordt op een realistische manier weergegeven. De kracht van de app zit hem in de manier waarop er keuzes gemaakt kunnen worden waardoor je dingen in beweging kunt zetten. Je ziet vervolgens hoe het leven zich ontvouwt door die keuzes. De app zal niet lang worden gebruikt omdat kinderen het na 1 of 2 keer wel hebben gezien. Door die paar keer leren ze al wel heel veel van de onderwaterwereld. Er is één maar, er is een scène waarin te zien is hoe zeesterren en bacteriën een haaienkarkas ontbinden. Hoewel het niet te bloederig is, vonden de kinderen het in mijn groep dat best eng. Ik zou deze scène dus ook altijd samen met jonge kinderen bekijken of er vooraf even over praten zodat kinderen weten wat er komt.
Vak: Wereldoriëntatie
Doelgroep: tot 7 jaar
Prijs: € 2,99
Ga naar de Appstore
Besproken door juf Mandy de Bruijn voor COS.