Dinsdag werd bekendgemaakt dat middelbare scholen hun deuren openen voor leerlingen die hun schoolexamens moeten maken. Zieke leerlingen of scholieren die in quarantaine zitten halen hun schoolexamens later in. Hoe kun je de leerlingen optimaal op afstand begeleiden in hun examenvoorbereiding?
Zorg voor ritme en structuur bij de leerlingen
In deze tijd vergt het van de leerlingen extra discipline om zich voor te bereiden op hun examens. Als docent kan je een helpende hand bieden. Zorg dat de leerlingen in het ritme blijven en elke dag vroeg op blijven staan. Help ze bijvoorbeeld met het maken van een planning waarin ook ontspannende activiteiten zijn opgenomen. Kijk individueel met een leerling naar hun dagindeling en op welke wijze zij de structuur erin houden. Voor de één kan een to-do-lijstje goed werken, terwijl voor de ander een weekdoel meer effect heeft.
Laat ze een documentaire kijken
Leerlingen vinden afwisseling fijn, dus laat ze boeken afwisselen met bijvoorbeeld het kijken van een documentaire. Kijk welke documentaire aansluit op de stof.
- Our Planet (Netflix): De documentaire laat zien wat klimaatverandering voor gevolgen heeft voor alle levende wezens.
- Oceans (Netflix): Welke rol speelt water in het bestaan van de mens en wat is de oorzaak-en-gevolg-wisselwerking tussen oceanen en milieu?
- The Vietnam War (Netflix): Verhalen van soldaten, demonstraten, politici en families die de Vietnamoorlog hebben meegemaakt.
- Greatest Events of WWII in colour (Netflix): Van Pearl Harbor tot D-day: de meest cruciale gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog komen tot leven in deze indringende documentaireserie.
- Roman Empire (Netflix): Een mix van documentaire en meespelend historisch epos gaat over de turbulente, gewelddadige heerschappij van Commodus, Julius Caesar en Caligula.
- Story of God (Netflix): Morgan Freeman onderzoekt de rol van religie in de geschiedenis van de mens, hoe geloof ons verbindt en mogelijke antwoorden op de grootste levensvragen.
- Black Hole Apocalypse (Netflix): Astrofysici verklaren aan de hand van zwarte gaten hoe het universum zich ontwikkelde, wat leidde tot leven op aarde en uiteindelijk tot de mensheid.
Alternatieve manieren om te leren
Thuis hebben leerlingen toegang tot vele middelen. Wat kunnen zij nog meer gebruiken om de stof tot zich te nemen?
- Quiz: scholieren kunnen zelf van papier vraagkaartjes maken met op de achterkant het antwoord. Zo kunnen ze zichzelf overhoren en op spelenderwijs de stof leren.
- Gebruik visuele middelen: grafieken, mindmaps of andere beelden kunnen leerlingen helpen de lesstof beter te begrijpen. Laat ze bijvoorbeeld afbeeldingen zoeken bij een bepaalde paragraaf, som, gebeurtenis of alinea. Is een scholier creatief? Dan kunnen zij ook tekeningen maken in plaats van afbeeldingen zoeken.
- Zing erover: vaak als een liedje op de radio begint te spelen, kunnen wij deze uit volle borst meezingen. Muziek, rijm of ritme kunnen helpen informatie beter te onthouden. Leerlingen kunnen van de stof, die zij lastig vinden om te onthouden, een songtekst schrijven en deze koppelen aan een ritme. Dan alleen nu nog een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen… tot hun ouders er gek van worden.
- Ouderwetse ezelsbruggetjes: TV-TAS voor de eilanden van Nederland of ’t sexy fokschaap voor spelling. Ezelsbruggetjes blijven handige hulpmiddelen. Adviseer leerlingen om, als het kan, altijd ezelsbruggetjes op te stellen.
Kortom: probeer te achterhalen waar de persoonlijke interesses van de scholieren liggen. Vaak kunnen zij deze interesses gebruiken tot het beter onthouden van de lesstof.