De winterjassen mogen terug de kast in en de eerste tulpen staan in bloei, want de lente staat namelijk voor de deur! Wij hebben een lijstje voor jou gemaakt met 6 tips hoe jij op een vrolijke manier de lente in kunt luiden met jouw klas! Heb je leuke aanvullingen? Laat ze achter in de reacties!
3 Activiteiten voor de onderbouw
Knutselen
Na een lange, grauwe wintertijd is het weer tijd om het klaslokaal op te vrolijken. Dit kun je doen door samen met je klas te knutselen! Er zijn eindeloze mogelijkheden om te knutselen rondom het thema lente, denk bijvoorbeeld aan een paasei van papier-maché en klei foam, een hyacint van crêpepapier, karton en knutselkokers of een pauw van houten bloemen en donsveren.
https://www.derolfgroep.nl/inspiratie/avonturen-in-de-lente/
Liedjes zingen
Kinderen krijgen al vanaf een jonge leeftijd te maken met muziek en melodieën. Het zingen van liedjes is belangrijk voor kinderen hun ontwikkeling. Het helpt hen met hun concentratie en ze onthouden dingen makkelijker. Bovendien ontstaat er een gevoel van verbinding met elkaar door samen een liedje te zingen. Ook is het natuurlijk enorm leuk! Je kunt liedjes over de lente bijvoorbeeld op internet opzoeken of zelf nieuwe teksten bedenken.
https://www.meermuziekindeklas.nl/nl/landings/liedjes-voor-op-de-basisschool/2431/
Boswandeling
Het is belangrijk dat kinderen genoeg frisse lucht en zonlicht krijgen, dus wat is er nu leuker dan een middagje met de kinderen het bos te gaan verkennen? Ze kunnen zelf onderzoeken wat voor verschillende bomen, planten en dieren er in het bos leven en hoe zij op een respectvolle manier met de natuur horen om te gaan. Je kunt zo’n middagje boswandeling eventueel afsluiten met een picknick, door wat simpele maar lekkere dingen zoals fruit, (belegde) broodjes en limonade mee te nemen.
https://klasvanjuflinda.nl/seizoen-en-feest/herfst/15884/activiteiten-in-het-bos/
3 Activiteiten voor de bovenbouw:
Eigen plantje verzorgen
Laat de kinderen een eigen bloempotje versieren, verven en pimpen om er vervolgens een plantje (naar keuze) in te laten groeien. Geef de verantwoordelijkheid aan de kinderen om echt zélf voor de plantjes te zorgen en deze genoeg water, zonlicht en schaduw te geven. Het vereist misschien wat geduld, (wat veel kinderen lastig zullen vinden…) maar over een paar weken zien ze dan echt dat er iets begint te groeien!
https://www.primaonderwijs.nl/tips-inspiratie/10-tips-om-de-lente-zo-leuk-mogelijk-te-starten
Boerderij bezoeken
Plan een dagje in om samen met je klas een bezoekje te brengen aan een boerderij: het is even wat anders dan de hele dag in de schoolbanken zitten! Er is een aantal boerderijen die zelfs praktijklessen geven die gericht zijn op het primair onderwijs. De kinderen kunnen van de boer leren over verschillende thema’s zoals de herkomst van het voedsel en de kringloop op een boerderij. Ze kunnen ook zelf onderzoek doen over hoe een melkproductie in zijn gang gaat en hoe kaas gemaakt wordt. Door zelf dingen te doen leer je natuurlijk het meeste!
https://boerderijindekijker.nl/boerderijlessen/
https://www.primaonderwijs.nl/tips-inspiratie/10-tips-om-de-lente-zo-leuk-mogelijk-te-starten
Week van de lentekriebels
Bij veel scholen vindt er elk jaar ‘Een week van de lentekriebels’ plaats, omdat de kinderen rond die tijd aan elkaar gewend zijn en het thema goed aansluit bij het seizoen van de lente. Het is belangrijk om iets met het thema lentekriebels te doen omdat het helpt om respectvol gedrag tussen de leerlingen te versterken. Daarbij draagt het bij aan een veilige en fijne omgeving. Als school zijnde kun je er zelf voor kiezen in welke vorm je hier les over wilt geven, bijvoorbeeld door middel van iets knutselen, gesprekken voeren, lessen aanbieden of samen educatieve video’s rondom lentekriebels kijken.
https://seksuelevorming.nl/onderwerpen/week-van-de-lentekriebels/organiseren-van-de-week-van-de-lentekriebels/
Reacties