Naast eieren zoeken kun je nog heel veel meer paasactiviteiten en -spelletjes doen. Zo kom je ook bij slecht weer het Paasweekend wel door. Wil je in de klas op een creatieve manier aandacht besteden aan Pasen? Wij geven 5 leuke en leerzame tips voor paasactiviteiten in de klas.
1. Paastakken versieren
Dit is de perfecte activiteit om alle kinderen even terug te laten trekken uit de paasdrukte. Versier samen met leuke paasdecoratie een tak! Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Dus koop van tevoren je decoratie, bijvoorbeeld bij Action, Hema of Xenos. Hier vind je betaalbare paasdecoratie voor de paastakken!
2. Luister-doe-opdracht
Deze paasactiviteit is goed voor de cognitieve vaardigheden van de leerlingen: luister-doe-opdracht met een paasthema. Benoem de tekenopdracht en de leerlingen moeten die opdracht uitvoeren in het lege paaseitje. Je kunt onderstaand voorbeeld gebruiken of zelf de opdrachten verzinnen.
Bron: Digi-juf MJ
3. Paas rekenen
Voor deze leerzame paasactiviteit heb je dobbelstenen nodig. In duo’s gooien de kinderen met twee dobbelstenen. Daarna gaan ze op zoek naar hun matchende paasei. Vaak zijn er twee eieren die kruisen. Heeft een duo bijvoorbeeld de getallen 2 en 3 gegooid, dan kunnen ze of de paasei met de rekensom 12+6 erop of de paasei met 1+11 erop uitrekenen. Welk duo het eerste een rij van 6 oefeningen in een rechte lijn gemaakt heeft, is de winnaar.
Bron: https://www.ebbo.be/print-speel-leer/rekenen/
4. Paasquiz
Leer kinderen op een speelse wijze meer bij over Pasen door het geven van een (online) quiz. Je kunt de quiz klassikaal uitvoeren door iedere leerling antwoordbordjes/blaadjes te geven of door gebruik te maken van een online quiztool. Motiveer leerlingen om serieus mee te doen door de winnaar een zakje paaseitjes te geven.
5. Eierrace
Dit is een heerlijk ouderwets spel dat perfect bij het paasfeest past. Deze activiteit kan je makkelijk met een grote groep spelen, dus ideaal voor een grote klas! Verdeel als eerst de groep in tweeën. Wat je alleen nog nodig hebt zijn eieren (het liefst hardgekookt, tenzij je het niet erg vindt als het een kliederboel wordt) en voor elke deelnemer een lepel. Wanneer je de groep in tweeën hebt verdeeld, speel je de eierrace in estafettestijl. Een ei op een lepel en (voorzichtig) doorgeven maar! Wie als eerste alle eieren veilig terug hebben gebracht, wint deze paasactiviteit.
Meer inspiratie?
Nog meer tips of inspiratie? Bekijk dan dit artikel!
Reacties